Toch geen medaille voor sporters zonder handicap

Het basketbalteam van Spanje, dat bijna twee maanden geleden bij de Paralympics in Sydney goud won, moet de medaille weer inleveren bij de organisatie. Het Spaanse comité voor de Paralympics (CPE) heeft die maatregel opgelegd na medisch en psychologisch onderzoek van de spelers.

Tien van de twaalf basketballers in de nationale Spaanse selectie bleken helemaal geen enkele (mentale en/of geestelijke) handicap te hebben. Vorige maand al verklaarde Carlos Ribagorda, die van beroep journalist is en al meer dan twee jaar uitkomt voor de Spaanse nationale basketbalploeg, dat niet alleen hij maar nog negen anderen destijds zonder ook maar enige controle werden opgenomen in de nationale Paralympische ploeg voor Sydney.

Het schandaal rond de Spaanse nationale ploeg voor de Paralympische Spelen in Australië, waarvan meer leden na afloop van het evenement niet juist gekwalificeerd bleken, heeft in eigen land voor veel beroering gezorgd en al geleid tot het vertrek van enkele hooggeplaatste functionarissen van het Paralympisch Comité van Spanje.

Onder andere vice-president Fernando Martin Vicente hield de eer aan zichzelf en stapte begin deze maand op.