Taiwanezen begroeten China's terracotta leger

Sommigen van hen zijn al eerder de wereld overgetrokken, maar nog nooit zijn ze in zulke groten getale opgesteld buiten het vasteland van China: de levensgrote, in gebakken klei opgetrokken strijders van China's eerste keizer, Qin Shi Huang. Vanochtend hebben al duizenden bezoekers het beroemde terracota leger, uitgerust met paarden en strijdwagens, bezocht op de eerste dag van de tentoonstelling in het Nationaal Historisch Museum in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.

Dat de regering in Peking toestemming heeft gegeven voor de veldtocht naar Taiwan, dat officieel nog steeds wordt beschouwd als een `afvallige provincie', is opmerkelijk. Ondanks de politieke animositeit tussen beide landen is er sprake van een bloeiende culturele uitwisseling tussen de China's aan weerszijden van de Straat van Taiwan, net zoals de economische betrekkingen steeds intensiever worden.

De tentoonstelling van een belangrijk Chinees cultureel erfgoed in Taipei duidt op toenadering. Tegelijkertijd heeft de expositie van de manschappen uit Xi'an, de plek waar ze werden opgegraven, een grote symbolische waarde die Peking goed uitkomt: het versterkt de idee dat China één is, inclusief Taiwan.

Of, zoals een bezoekster het vanochtend uitdrukte: ,,Ik heb er alleen maar in boeken over gelezen, en nu staan ze hier. Het laat ons zien dat we een cultuur en een geschiedenis delen.''