Stembus zoekt Soedanese nomaden

De Soedanese autoriteiten willen zó graag dat de bevolking massaal deelneemt aan de woensdag begonnen presidents- en parlementsverkiezingen dat zij nomadische stammen met stembussen achternazitten. Stembussen worden door de woestijn en de savanne in het oosten, westen en zuiden van dit grootste land van Afrika getransporteerd om de nomaden in staat te stellen te stemmen.

,,Zelfs als zij de grens met Tsjaad zijn overgetrokken, worden de bussen hun daar gepresenteerd'', aldus een vertegenwoordiger van de Soedanese kiescommissie. Zo nodig worden ook de Centraal-Afrikaanse Republiek en Ethiopië met de stembus aangedaan.

De verkiezingen duren tien dagen om alle Soedanezen binnen het bereik van een stembus te brengen. Tot dusverre is de opkomst overigens zeer mager. In de hoofdstad Khartoum was nauwelijks te merken dat er wordt gekozen: de stembureaus bleven ook gisteren zo goed als leeg.

De oppositie boycot de verkiezingen, die hoe dan ook zullen worden gewonnen door president Omar al-Beshir en zijn moslim-fundamentalistische regime.