Rijksmuseum koopt borstbeeld van Christus

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft voor twee miljoen gulden een 16de-eeuwse Christus-buste gekocht van de beeldhouwer Giovanni Caccini (1556-1612/13). De aanwinst, mogelijk gemaakt door de Nederlandse Sponsor Loterij, is vanaf vandaag te zien in een nieuwe `Italiaanse'zaal in het museum. Het beeld van `Christus de Verlosser' stond eeuwenlang in de kerk Santa Maria Novella in Florence, maar werd in 1876 gekocht door de Ier John Leslie. In 1988 werd het een veiling verkocht aan een Amerikaanse kunstverzamelaarster. Uit deze verzameling kwam het via de kunsthandel in handen van het Rijksmuseum. In de kerk stond het beeld op een tabernakel. De Christusfiguur kijkt naar beneden, zodat de gelovigen het milde en contemplatieve gezicht konden zien. Het tabernakel werd afgebroken tijdens een renovatie hlaverwege de 19de eeuw.