Ramsj

Paul Spies e.a.: Het grachtenboek II. Gebonden, Sdu 1992, van ƒ225,-

voor ƒ75,-. Premsela Amsterdam.

Het vervolg op het succesvolle eerste Grachtenboek van Amsterdam waarin de vermaarde zeventiende-eeuwse grachtengordel werd beschreven. Deze keer komen de grachten en huizen van de middeleeuwse stadskern aan de beurt: het sterk afwisselende, hier en daar zelfs grillig bebouwde gebied tussen het Singel, de Amstel, de Oude Schans en de Prins Hendrikkade. Uitstekend gedocumenteerd boek met honderden plattegronden, historische illustraties en foto's van nagenoeg alle gevelrijen.

H.C.Robbins Landon: The Mozart essays. Gebonden, Thames and Hudson 1995, van ƒ79,- voor ƒ24,95.

Het Martyrium Amsterdam.

`The leading (and most readable) Mozart scholar of modern times,' schreef een recensent van The Independent over de musicoloog Robbins Landon, samensteller van het gezaghebbende The Mozart Compendium. In de essays bundelde hij een aantal van zijn bekendste artikelen, onder meer over de plaats (Salzburg) en de tijd (1756) waarin Mozart ter wereld kwam, de financiële malaise van de componist aan het eind van zijn leven, en uiteraard over zijn werk (Die Zauberflöte en het Requiem).

Nog meer muziek bij Het Martyrium: Maria Callas, sacred monster van Stelios Galatopoulos, een omvangrijke biografie van de roemruchte prima donna assoluta (van ƒ96,60 voor ƒ29,95), voorts Backstage with Cecilia Bartoli, een verslag van Manuela Hoelterhoff over de twee hectische jaren waarin ze de Italiaanse mezzo-sopraan op de voet volgde (van ƒ75,- voor ƒ19,95), en ten slotte A genius in the family, an intimate memoir of Jacqueline du Pré, geschreven door de broer en zus van de befaamde celliste die op tweeënveertigjarige leeftijd door multiple sclerose werd geveld (van ƒ59,50 voor ƒ14,95).

Ewoud Sanders: Borrelwoordenboek, 750 volksnamen voor onze glazen boterham. Ingenaaid, Sdu 1997, van ƒ29,90 voor ƒ9,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam, Scholtens Wristers Groningen.

Slingerolie, kozakkenthee, slijmsnijer, papegaaiensoep (gebruikt door Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië, afgeleid van het jenevermerk Papegaai), zoenwater en kamelenrug, zie hier een paar fraaie Nederlandse namen voor een glaasje jenever. Sanders bracht er maar liefst 750 bij elkaar, verdiepte zich in hun herkomst en gebruik, en illustreerde zijn betoog met fragmenten uit populaire liedjes en gedichten.

Jeroen Giltaij (red.): Herren der Meere. Ingenaaid, Museum Boijmans Van Beuningen 1997, van ƒ110,- voor ƒ39,90. De Boekenmarkt Den Haag.

De Duitstalige catalogus-editie bij de tenstoonstelling Lof der zeevaart die begin 1997 in Boijmans werd gehouden (om later dat jaar te verhuizen naar het Staatliches Museum in Berlijn). Meer dan vierhonderd pagina's met prachtige reproducties, voorafgegaan door essays over onder andere het ontstaan van het genre (in Haarlem, bij Hendrick Cornelisz Vroom) en het gebruik van zeeschilderingen (veldslagen) als historische bron. De Nederlandstalige editie van de catalogus is inmiddels uitverkocht.

M.F.K. Fisher: Met mes en vork. Gebonden, Contact 1997, van ƒ49,90 voor ƒ15,-. Steven Sterk Utrecht.

`De beste manier om tomaten te eten is in de tuin, warm en geurig, zo van de plant, zodat je onbeschaamd kunt slurpen en vooroverbuigen als het sap eruit loopt,' stelt de Amerikaanse schrijfster M.F.K. Fisher (1908) in With bold knife and fork (uit 1968) dat pas drie jaar terug in het Nederlands verscheen. Het is een bundel eigenzinnige, sterk autobiografische verhalen over voedsel, recepten, maaltijden en alles wat daar – tot menselijke relaties aan toe – mee samenhangt. `Een dichteres die de eetlust bezingt,' zo karakteriseerde John Updike haar werk. Bij Steven Sterk is ook van Fisher te vinden: Een gastronomisch alfabet. Van ƒ39,90 voor ƒ15,-.

Malise Ruthven: Freya Stark in Persia. Gebonden, Garnet Publishing 1994, van ƒ83,60 voor ƒ29,90.

Roelants Nijmegen.

Boek met reisfoto's van Freya Stark, de onvermoeibare Britse ontdekkingsreizigster en schrijfster die – geboren in 1893 – nog in 1984 een grote reis naar Nepal ondernam. Kort voor haar dood in 1993 liet `Dame Freya' haar collectie van vijftigduizend foto's na aan de Universiteit van Oxford. Peetzoon Malise maakte de selectie voor dit boek dat foto's bevat van Starks reis door Perzië in het begin van de jaren dertig. Ook het soortgelijke Freya Stark in Southern Arabia is bij Roelants te vinden (van ƒ83,60 voor ƒ29,90).

Alan Walker & Pat Shipman:

Op zoek naar de missing link. Paperback, Het Spectrum 1998,

van ƒ42,95 voor ƒ14,90. De Slegte.

Studie die in 1997 werd bekroond met de prestigieuze Rhône-Poulenc-prijs voor het beste Engelstalige populair-wetenschappelijke boek. Onderwerp is de beroemde `Nariokotome-boy': het skelet van een Homo erectus dat Walker in 1984 in Kenia opgroef, en dat aanleiding was (en nog altijd is) voor een pittige wetenschappelijke discussie. Daarnaast aandacht voor de geschiedenis van de paleoantropologie, met een hoofdrol voor de Nederlander Dubois en diens in 1891 op Java gevonden Pithecanthropus.

    • Henk Lagerwaard