President Poetin wil in Cuba relaties normaliseren

De Russische president Vladimir Poetin is gisteren in Havana aangekomen voor het eerste bezoek van een leider uit Moskou sinds de val van het communisme en de desintegratie van de Sovjet-Unie.

Poetin werd op het vliegveld door ambtgenoot Fidel Castro verwelkomd met een beleefde handdruk, een heel verschil met de enthousiaste broederkussen die vroeger met de Sovjet-leiders werden uitgewisseld, inclusief met de laatste van hen, Michail Gorbatsjov, die in 1989 Cuba bezocht. Na de desintegratie van de Sovjet-Unie zijn de Cubaans-Russische betrekkingen ingevroren – Poetins voorganger Jeltsin is nooit in Cuba op bezoek geweest – en is de wederzijdse handel gereduceerd tot luttele procenten van het vroegere niveau: van elf tot twintig miljard gulden tot minder dan één miljard gulden per jaar in de jaren negentig en twee miljard dit jaar. Castro heeft in de jaren negentig wel geklaagd dat Cuba het slachtoffer is van twee embargo's, een Amerikaans en een Russisch. Poetin wil de politieke relaties normaliseren en de handelsbetrekkingen uitbreiden. ,,We hebben op Cuba talrijke onafgemaakte projecten die miljarden dollars waard zijn en we moeten besluiten wat we ermee moeten doen'', aldus de Russische president gisteren.

Later gisteren ondertekenden Poetin en Castro een gezamenlijke verklaring waarin ze het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba veroordeelden en zich uitspraken voor een multipolaire wereld. Vlak daarvoor had Poetin de Republikein George W. Bush telegrafisch gefeliciteerd met zijn verkiezing tot Amerikaans president; in dat telegram wenste Poetin Bush succes en schreef hij zich te verheugen in ,,een intensieve en constructieve dialoog met u en uw regering''.

Volgens waarnemers betreurt Poetin de invriezing van de vroeger zo hartelijke relaties met Cuba en wil hij daar verandering in brengen: Cuba zou in het Russische beleid jegens Latijns-Amerika weer een belangrijk land moeten worden, zij het ditmaal zonder de ideologisch onderbouwde broederschap die in het verleden maatgevend was. Economische belangen zijn aan die opstelling niet vreemd. Cuba is – volgens Moskou – Rusland nog elf en volgens sommige berichten uit Moskou zelfs twintig miljard dollar schuldig. Rusland wil dat het land die schulden onder meer afbetaalt door Rusland te laten deelnemen aan economisch lucratieve projecten als de nikkelsmelterijen van Las Camariocas, de olieraffinaderij van Cienfuegos en de kerncentrale in Juragua.

Poetin, die morgen en overmorgen toeristische bezoeken aflegt alvorens zondag naar Moskou terug te keren, heeft in zijn gevolg onder anderen de minister van Defensie en de chef van de Russische militaire inlichtingendienst meegebracht. Volgens waarnemers zijn zij aanwezig met het oog op het centrum voor militaire inlichtingen in Lourdes, de enige militaire voorziening die de Russen nog op Cuba hebben.