Potterhoekje

Potternacht was feest

DE EERSTE POTTERNACHT in Nederland, van vrijdag 8 op zaterdag 9 december, is feestelijk verlopen. Duizenden kinderen, vaak verkleed als Potterfiguren, met puntmutsen en bezems, hebben meteen na middernacht in verschillende boekwinkels die speciaal daarvoor open bleven, Harry Potter deel 4 gekocht. Alleen in de boekhandel van Bussum bleef het nogal leeg. Onze vriendin, de legendarische Anita, trof er één meisje net haar vader aan en verder verkopers met slaperige gezichten. Zaterdag overdag, Potterdag, was ook een feestdag: alleen al in de Utrechtse Kinderboekhandel kwamen zo'n drieduizend mensen om Harry Potter en de Vuurbeker te kopen. De boekwinkel had de oude brandweerkazerne als de toverboekwinkel Klieder & Vlek ingericht.

Verbod op Pottersite kind

DE FILMMAATSCHAPPIJ die Harry Potter verfilmt, Warner Bros.uit Amerika, wil Potterfans die een website over Harry Potter hebben en daar geld mee willen verdienen, voor de rechter slepen. Een 15-jarig meisje uit Engeland, Claire Field moet van Warner Bros haar site, harrypotterguide.co.uk, sluiten. Of ze moet de site verkopen aan Warner, die een bod van 9,99 Britse ponden (ruim 35 gulden) gedaan hebben. De filmmaatschappij heeft alle rechten op de namen, plaatsen en plaatjes uit de Potterboeken: dat betekent dat alleen Warner Bros. spelletjes, quizzen, lijsten met Potternamen mag gebruiken om er geld mee te verdienen.

Koningin wacht op Rowling

JO ROWLING, DE schrijfster van de Potterboeken, is afgelopen dinsdag 12 december niet op het paleis van de Engelse koningin in Londen verschenen om een hoge, koninklijke onderscheiding op te halen, omdat haar 7-jarige dochter Jessica Rowling ziek is. Jo Rowling woont in Edinburgh (Schotland) en is alleenstaande moeder: ze wilde haar zieke dochter niet alleen laten, volgens een woordvoerder. Ze komt nu later naar Buckingham Palace in Londen om haar onderscheiding op te halen.

Mijn Potternacht in Rotterdam

DREUZELS WAREN OP vrijdag 8 december om 23.00 uur niet welkom in de Rotterdamse boekhandel Donner. Daar was het Magische Potterfeest ter gelegenheid van de verkoop van het 4de deel van Harry Potterreeks. Klieder & Vlek was een tafel met de Potterboeken erop en een kleed erover. De Lekke Ketel was daarentegen wel leuk. Dat was een bar waar een heks achterstond. Die heks deelde drankjes uit die uit een ketel met vliegen er in kwamen. Olivander was ook leuk. Olivander mat je en keek naar je gebit. Daardoor kon hij zien welke tover(zuur)stok je nodig had om te kunnen toveren. Er werd ook snoep uitgedeeld. Dat zat vol met draadjes die aan mijn beugel bleven vasthaken. Op het laatste was er een goochelaar die een paar trucs liet zien. Bij de meeste trucs zag je meteen hoe de truc in elkaar zat. De show was om 12 uur afgelopen. Toen kon je het boek kopen. Ik ben nu op bladzijde 60 van Harry Potter en de vuurbeker. Ron en zijn broers en vader reizen dan met Harry en Hermelien met de viavia naar het stadion van het Zwerkbaltoernooi.Ik vind de Potterboeken zo leuk omdat ze spannend en gedetailleerd zijn. De omschrijvingen van het tovenaarseten vind ik vooral zo leuk. In het eerste boek heb ik het stukje met smekkies in alle smaken wel 20 keer herlezen.

(Eigen nieuws Gijsje Ribbens, 11, Rotterdam)

Stuur je Potterervaring aan Potterhoekje, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zie ook www.nrc.nl/Potterhoekje

Meisjes winnen met Herrie Potter

Uitslag voorleeswedstrijd

TIENTALLEN POTTERFANS HEBBEN meegedaan aan de voorleeswedstrijd van het Potterhoekje en cassettebandjes opgestuurd waarop ze hun favoriete stukje uit een Potterboek voorlazen.

De beste geluidsfragmenten van onze wedstrijd Potter-in-1-minuut zetten we binnnekort op het Potterhoekje op internet (nrc.nl/Potterhoekje), zodat je ze kan beluisteren. De meeste bandjes waren goed van kwaliteit, maar soms zat de voorlezer te ver weg van de microfoon, zodat we vooral geruis hoorden, en in de verte een stem. Soms werd ook per ongeluk een verkeerd bandje in gestuurd, zoals door Jurriaan Jansen (9) uit Utrecht. Op zijn bandje hoorden we: `Hallo opa en oma. Wij vonden het leuk een om een bandje voor jullie te maken met liedjes en verhaaltjes...' Volgt een kerstliedje. Wij denken dat opa en oma nu een bandje met een Potterfragment hebben. Kan gebeuren, Jurriaan kan alsnog insturen (als enige). De jury moet concluderen dat meisjes in het algemeen duidelijker en beter kunnen voorlezen dan jongens. Er stuurden ook meer meisjes in, overigens. Vandaar dat de vier beste fragmenten van meisjes zijn. Van alle Potterboeken werd het meest uit deel 1, De Steen der Wijzen voorgelezen. Het is leuk om te horen hoe de uitspraken van namen veranderen per streek en persoon: zo heeft Alexander Peeraer (10) uit Zoetermeer het over Démentor, terwijl anderen de klemtoon op `-men-' leggen. Renee Wijk (van de basisschool De Horst in Apeldoorn, groep 6, die gezamenlijk bandjes instuurde) spreekt Hagrid uit met een hele korte `a' en de klemtoon op `grid', met een lange ie-klank. En de winnares, Eva Hetharia (11) uit Bussum, spreekt als enige Harry op zijn Engels uit, als `herrie'. Maar daarom wint ze niet. Zij wint de Potter cd, waarop het eerste Potterboek op 8 cd's wordt voorgelezen door Jan Meng, omdat zij als enige hele spannende achtergrond-muziek gebruikt als zij begint voor te lezen uit De Gevangene van Azkaban (blz. 258). Ze leest levendig en duidelijk voor, zodat je graag zou willen dat ze voor blijft lezen, en niet na 1 minuut stopt. Maar dat geldt zeker ook voor drie andere inzenders, die een speciale eervolle vermelding krijgen omdat ze zo goed voorlazen. Dat zijn Melinn Ghasseminjad (8) uit Abbenes, Prescilla Zeën uit Apeldoorn en Maaike van Kapel (10) uit Leiden. Zij krijgen een extra Pottercadeautje. Alle inzenders krijgen, omdat we iedereen voor het meedoen willen bedanken, van het Potterhoekje een setje Potteraffiches met omslagen van de Nederlandse boeken. Bedankt. En luister volgende week op www.nrc.nl/Potterhoekje naar de beste fragmenten.