Pas verschenen

Eliette Abécassis: De verstotene

(La répudiée). Vert. Joris Vermeulen. Anthos/Manteau, 103 blz. ƒ25,-

Roman van de joods-Franse schrijfster en filosofe Eliette Abécassis (1969) over het leven van twee vrouwen in een orthodox-joodse gemeenschap. Abécassis herschreef het verhaal tot het scenario van Kadosh, dat door de Israëlische regisseur Amos Gitai (1950) werd verfilmd. De film is nog te zien in enkele Nederlandse bioscopen.

Fleur Bourgonje: Sintering.

Atlas, 47 blz. ƒ29,90

De eerste poëziebundel van Fleur Bourgonje sinds tien jaar. Alle gedichten bestaan uit twee strofes van zes regels.

Chris Honingh: Reis naar Vallentgod. Querido, 72 blz. ƒ37,50

Vijfde dichtbundel van Chris Honingh (1951). Na een opdracht aan de gebroeders Lumière dichtte hij: `Ze had een zachte navel/ waarmee ze kon kijken,/ dieper dan een oog/ de diepte kon zien'.

Kamagurka:

De zanger is ziek vandaag.

Houtekiet/Fontein, 237 blz. ƒ34,95

Bundel met 138 songteksten van de Belgische cartoonist/kunstenaar Kamagurka. Bij 36 liedjes maakte hij een tekening.

Matthew Kneale: Engelse passanten (English Passengers). Vert. Barbara de Lange. De Bezige Bij, 416 blz. ƒ59,50

Historische roman genomineerd voor de Booker Prize 2000, die naar Margaret Atwood ging. Een wetenschappelijke expeditie gaat naar Tasmanië, dertig jaar na de verovering door de Britten in 1830. `Kneale verklaarde in alle interviews dat het zijn bedoeling is geweest inzicht te geven in wat de Britten in Tasmanië hebben aangericht'. (Toef Jaeger, Boeken 03.11.00) English Passengers is nu genomineerd voor de Whitbread Book Award.

Sádor Márai: De erfenis van Eszter (Eszter hagyatéka). Vert. Mari Alföldy, Wereldbibliotheek, 109 blz. ƒ27,50

Roman over de liefde van een vrouw voor haar ontrouwe vriend. De Hongaarse auteur Sándor Márai (1900-1989) werd herontdekt met Gloed. Toef Jaeger schreef: `Behalve spannend is de roman ook mooi in zijn beschrijvingen van verval, ouderdom en contrasten, het is een veelzijdige roman'. (Boeken 26.05.00)

Alexandra Marinina:

De nachtmerrie (Ukradennyj son).

Vert. Theo Veenhof.

Luitingh-Sijthoff, 352 blz. ƒ34,90

Derde thriller met rechercheur Nastja Kamenskaja in de hoofdrol van de Russische schrijfster Alexandra Marinina, pseudoniem van Marina Anatoljeva Aleksejeva. Arthur Langeveld schreef over haar: `Ze is in één opzicht een waardig vertegenwoordiger van de belangrijke traditie in de Russische literatuur: de lezer dient niet alleen te worden vermaakt, maar ook opgevoed'. (Boeken 21.11.97)

Oscar Wilde: Het Oscar Wilde citatenboek. Samenstelling en vertaling W. Hansen en Jos Versteegen. Meulenhoff, 101 blz. ƒ25,-

`Kranten zijn gedegenereerd. Het begint erop te lijken dat je ze volledig kunt vertrouwen'. Boek met zinspreuken in een nieuwe Nederlandse vertaling. De honderdste sterfdag van Oscar Wilde, 30 november 1900, was de aanleiding voor deze uitgave.

NON FICTIE

Noël van Berlaimont: Wie komt daar aan op die olifant? Vert. Nicoline van der Sijs. L.J. Veen, 220 blz. ƒ34,90

Nieuwe uitgave van een Nederlands-Franse taalgids, die voor het eerst in 1527 in Antwerpen werd gepubliceerd. Het boekje was bedoeld voor kooplieden en reizigers en bestaat uit een reeks dialogen waarin onder meer wordt beschreven hoe je kunt afdingen. Eind zestiende eeuw voegde Frederik de Houtman dialogen in het Maleis toe voor Oost-Indiëvaarders.

Peter Bootsma en Willem Breedveld: De verbeelding aan de macht. Het kabinet-Den Uyl 1973-1977, Vierde, herziene druk.

Sdu Uitgevers, 343 blz. ƒ25,-

Herziene editie van aanstekelijk portret van het kabinet-Den Uyl, gebaseerd op interviews met de toenmalige ministers. Met een nieuw voorwoord van Dries van Agt, toen minister van Justitie: ,,Het kabinet waarover dit boek handelt stond barstens van visies en verreikende ideeën, goede en minder goede. Daarover werd in het parlement gedebatteerd met passie en pathos en dat weergalmde in de maatschappij.''

Max Paumen: Toneel toneel altijd toneel. Kroniek van 50 jaar Toneel-

academie Maastricht. Hogeschool Maas-

tricht, 148 blz. ƒ25,- ISBN 9090139729

Uitgave ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Toneelacademie in Maastricht. Max Paumen, oud-redacteur van NRC Handelsblad, interviewde Eric Schneider, Anne-Wil-Blankers, Maria Goos en nog 75 anderen, en woonde een aantal toneellessen bij.

Korrie Korevaart en Peter Zonneveld (samenst.): Dit is voor mij geschreven. Vijftien schrijvers over literatuur. Prometheus/

NRC Handelsblad, 268 blz. ƒ31,95

Bundeling van openbare lezingen gehouden door auteurs die als gastschrijver verbonden waren aan de universiteit van Leiden. Bijdragen van onder meer Gerard Reve, Adriaan van Dis, Margriet de Moor, Nelleke Noordervliet en Gerrit Komrij.