Overheid verkoopt deel van Statoil

De Noorse overheid wil zijn belang in het staatsoliebedrijf Statoil verminderen. In een gisteren gepresenteerd plan stelde de regering voor om maximaal 33 procent van de bedrijfsaandelen te verkopen aan private investeerders. Het hoopt daarmee zo'n 15 miljard gulden op te halen. Noorwegen produceert zo'n 3,2 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag en is de tweede olie-exporteur op de wereld, na Saoedi-Arabië. De overheid beheert de oliereserves voor de westkust van het land via State's Direct Financial Interest en het in 1972 opgerichte Statoil. Het oliebedrijf haalde vorig jaar een omzet van bijna 39 miljard gulden. De regering had al eerder plannen om Statoil gedeeltelijk te privatiseren, maar de beslissing werd uitgesteld wegens onenigheid binnen de regerende Noorse Arbeidspartij.