Olies zetten AEX-index op verder verlies

Na een nieuwe ochtend van koersdalingen zakte de AEX-index vanmorgen naar zijn de laagste stand sinds 18 oktober. Grootste boosdoener was Koninklijke Olie, met een daling van 2,9 procent.

Olies namen daarmee ruim een derde van de daling van de index voor hun rekening. Het aandeel moest omlaag op basis van een dalende prijs voor Brent-olie, die vanmorgen de 25 dollar per vat naderde.

Nadelig was ook de stijgende koers van de euro tot 0,90 dollar – het hoogste europeil sinds augustus van dit jaar. Amsterdam kent veel dollargevoelige fondsen, zoals ABN Amro, Ahold en Aegon, waarvan de winst in goedkopere dollars uitgedrukt lager uitvalt.

Ahold verloor vanmorgen 2 procent op 32,87 euro. ABN Amro, dat gisteren al met 5,4 procent kelderde in een echo van de winstwaarschuwing van de Amerikaanse banken Chase Manhattan en JP Morgan, moest opnieuw terug, met 1,0 procent. Aegon verloor 2,9 procent. Het waren opnieuw de technologiefondsen die onderaan bungelden. Beleggers kregen door de winstwaarschuwing van Microsoft gisteren nabeurs op Wall Street opnieuw een bewijs in handen dat de technologiesector er niet best bijstaat.

UPC was de grootste daler in de AEX-index met een verlies van bijna 8 procent op 11,23 euro. Het kabelbedrijf kreeg een extra tik omdat plannen om internet via de kabel te verbeteren maar niet tot resultaat leiden. De afgelopen dagen moesten ruim vierduizend abonnees in Amsterdam, Hilversum, Purmerend en Zaanstad het zonder internet doen. De technische problemen begonnen maandag.

Andere verliezers waren onder andere Philips, ASML, KPN, KPNQwest en Versatel. Opvallende daler was eveneens het zwaarwegende Koninklijke Olie. De fors gezakte olieprijs is voor beleggers aanleiding het aandeel te verkopen. Het oliefonds zakte 3 procent tot 61,85 euro.

Het aandeel Akzo Nobel leek in de ochtenduren te profiteren van het nieuws dat BASF en DuPont van hun farmadivisie afwillen. De stijging was echter van korte duur. Tegen de middag stond het chemie- en farmacieconcern op een verlies van enkele tienden van een procent op 53,25 euro.

ING, dat gisteren nog verloor, stond op winst na positieve adviezen van zakenbanken. Onder de lokale fondsen viel Heijmans op. De koers van de bouwer steeg door de overname van branchegenoot IBC met zo'n 10 procent tot 17,70 euro.

De AEX-index kwam uit op 634,06 punten, een verlies van 4,92 punten. Dat is het laagste peil sinds 18 oktober, toen de index tussentijds zakte tot 619,82 punten.

Op de obligatiemarkt werd gunstig gerageerd op de sterke euro. Het rendement op de tienjaars-staatsobligatie zakte tot onder de 5 procent, en dat is voor het eerst sinds augustus 1999. Door de blijvend hoge renteverschillen tussen staatsleningen en bedrijfsleningen konden de aandelenkoersen daar echter niet op reageren.