Oliebedrijf beticht van inpikken subsidies

Een benzinepomphouder in Maastricht heeft een rechtszaak aangespannen tegen de oliemaatschappij Esso (ExxonMobil Benelux), de brandstofleverancier van wie hij zijn pomp huurt. Esso zou trachten de pomphouder de subsidie afhandig te maken, die hij heeft ontvangen om te concurreren met de pomphouders in België en Duitsland.

,,Esso heeft dat gedaan door in één keer de huur fors te verhogen'', zegt pomphouder Th. Tijssen, die op 29 november voor de rechter stond. Esso haalde volgens hem eind 1998 147.000 gulden van zijn rekening bij wijze van nabetaling, maar Tijssen haalde dat bedrag terug. ,,Ik heb die subsidie dus nooit afgedragen. De rechtszaak is bedoeld om te voorkomen dat ik dat alsnog moet doen in de vorm van de huurverhoging.'' Esso was niet bereikbaar voor commentaar.

De Tweede Kamer ging in 1997 morrend akkoord met de verhoging van de brandstofaccijns op voorwaarde dat pomphouders in de grensstreek subsidie zouden krijgen. Deze pomphouders, die hun klanten veelal naar Duitsland en België zagen vertrekken, kregen elk maximaal 100.000 euro (220.000 gulden) om het accijnsdubbeltje in de literprijs te compenseren. De Europese Commissie bepaalde dat deze staatssteun alleen aan zelfstandige pomphouders en niet aan de oliemaatschappijen ten goede mocht komen.

Volgens zegslieden in de benzinewereld is veel van de subsidie voor de pomphouders afgeroomd met huurverhogingen door de oliemaatschappijen. Tijssen is naar eigen zeggen de enige pomphouder die naar de rechter is gegaan: ,,De anderen stellen zich minder onafhankelijk op, maar ik ben ook geen omhooggegroeide pompbediende.''

Mocht Tijssen op 10 januari in het gelijk worden gesteld, dan is het onduidelijk of andere pomphouders de afgeroomde subsidie kunnen terughalen. Tijssen: ,,In veel contracten is geen sprake van zelfstandig ondernemersschap, maar is de pomphouder bijna werknemer van de maatschappij.''

Branche-organisatie Bovag bevestigt dat dat er veel nauwsluitende contracten zijn, waarin een bandbreedte zit voor wat de pomphouder kan verdienen. De Bovag heeft begin 1998 al een brief gestuurd naar de oliemaatschappijen met de zienswijze dat de subsidie hen niet toekwam.