O die malle verzamelaars

Böhms Bovenkamer is de titel van een nieuw vrijdagavondprogramma bij RTL5 dat ons tot maart van de straat moet houden. Het wordt door schaker Hans Böhm gepresenteerd vanuit een kunstig nagebouwde zolderkamer maar het is tegelijk ook een programma waarin Böhm `wel blijft meedenken'. Dus heeft het woord bovenkamer eigenlijk twee betekenissen en daar komt nog eens het grappige bij dat `bovenkamer' allitereert met `beum' dus moet het wel een leuk programma zijn.

En ja hoor. Böhms Bovenkamer gaat over verzamelaars en uitvinders en dat zijn mensen waar niet elke Nederlander mee te maken krijgt. De monomane uitvinder is sowieso enigszins contactgestoord en de verzamelaar, inclusief de bibliofiel en eerstedrukkenjager, is zo'n stomvervelend mens dat de gemiddelde Nederlander er met een boog omheen loopt. De verzamelaar is de meelijwekkende gevangene van zijn volledigheidsdwang. Elk gesprek met hem zal altijd op zijn hobby uitkomen want hij zou niet weten waar-ie het anders over moest hebben. ,,Ik heb alleen mijn hobby en mijn gezin'', zegt inderdaad de eerste verzamelaar die door Böhm wordt aangeboord. Hij is, geloof het of niet, verzamelaar van `verrassingseieren', tevens oprichter van de `Eerste verrassingseierenvereniging in Nederland', en verrassingseieren zijn de zogenoemde `kindersuprises' die Albert Heijn in een mandje bij de kassa heeft liggen. Het zijn holle chocolade-eieren waarin zich een snuisterijtje bevindt dat in een plastic cocon is opgeborgen. Al eerder heeft de TROS er aandacht aan besteed.

Want de snuisterijtjes, het moet gezegd, zijn vaak met veel zorg en vernuft ontworpen, vooral als ze uit losse onderdelen moeten worden samengesteld. Het bijzondere is dat men maar hoogst zelden in zo'n ei eenzelfde snuisterijtje tegenkomt; het assortiment van de geheimzinnige fabriek die ze maakt moet dus wel enorm zijn. Maar over de fabriek en zijn vindingrijke ontwerpers krijgen we niets te horen, het gaat om het enthousiasme van de verzamelaar en over de fabelachtige prijzen die moeten worden betaald voor snuisterijtjes die zeldzaam zijn geworden.

Interessanter leek de uitvinder van de wasmachine voor de ballen van de ballenbak die in crèches en Amerikaanse vleeseetgelegenheden de peuters moet bezighouden. Op die ballen verzamelen zich snot, speeksel, haren, pleisters en urineresten en ze zijn dus eigenlijk een bedreiging voor de gezondheid. Vandaar die wasmachine, maar hoe die werkt blijft onbesproken. Ook de werking van het zo te zien zeer effectieve ballenkanon dat de uitvinder bedacht wordt ons onthouden. Het gaat Böhm weer alleen om het vangen van het enthousiasme, alsof niet de kleine man die op tv mag altijd enthousiast is.

Böhm eindigt bij een vereniging van bouwers en berijders van ligfietsen. Dat zijn geen uitvinders maar ontwikkelaars, de enige uitvinding die in beeld kwam was een roeifiets die gebruik maakte van een `snek'. Dat ging `met een ketting', maar hoe dan wel precies wilde de programmamaker niet weten. Böhm had in en met zijn bovenkamer nog wel meegedacht, of zoals hij het uitdrukt: hij had het `door de computer gehaald', maar 't had niets opgeleverd.

Böhms bovenkamer, RTL5, 20.30-21.00u.

    • Karel Knip