Loterij verliest tegen Lotto

Stichting de Nederlandse Sporttotalisator (SNS) mag de namen Eindejaarslot en EindejaarsLotto gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag beslist in het kort geding dat de Nederlandse Staatsloterij had aangespannen.

De verkoop voor de EindejaarsLotto begint komende week. De SNS verstuurde de afgelopen weken 2 miljoen loten. De Staatsloterij heeft al sinds 1992 de Oudejaarsloterij. Volgens de advocaten van de Staatsloterij zorgen het Eindejaarslot en de EindejaarsLotto voor verwarring bij de lotenkopers. Ze baseren zich daarbij onder meer op een NIPO-onderzoek van november.

Ondervraagden zeiden te denken dat de Staatsloterij de EindejaarsLotto houdt, en gaven aan dat ze vorig jaar ook al hadden meegespeeld. ,,SNS kan die verwarring makkelijk voorkomen door een andere naam te kiezen voor dit spel.'' De EindejaarsLotto wordt dit jaar voor het eerst gehouden.

De raadsmannen van SNS stellen dat het uitgesloten is dat ,,iemand, laat staan veel mensen, met een Eindejaarslot kans denkt te maken op de hoofdprijs in de Oudejaarsloterij''. Ze vinden ook niet dat ze het spel een andere naam hadden kunnen geven. ,,Het is logisch om een actie op vijf achtereenvolgende dagen aan het einde van het jaar EindejaarsLotto te noemen.''