L&H raakt dieper in de problemen

Het noodlijdende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie komt verder in moeilijkheden door nieuwe onthullingen over het aandeelhouderschap. Een Belgische verzekeraar voelt zich door L&H misleid.

Topman Ronald Everaert van de Antwerpse verzekeraar Mercator & Noordstar (M&N) zei vanmorgen in Belgische kranten dat zijn bedrijf de belangrijkste aandeelhouder werd in Aziatische satellietbedrijfjes van L&H zonder het zelf te weten. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal had deze zomer gemeld dat deze `Language Development Companies' (LDC's) in Singapore gevestigde `spookfirma's waren. L&H heeft intussen surseance gevraagd. Volgens topman Everaert van M&N had zijn bedrijf vorig jaar twee miljoen dollar geïinvesteerd in het zogenoemde Language Development Fund, aangevuld met een lening van 10 miljoen dollar. Dit fonds werd eigenaar van 17 LDC's, waarvan de helft in Singapore. Oprichter Jo Lernout van L&H heeft altijd geweigerd namen van investeerders te noemen. Hij onderstreepte bovendien dat aandeelhouders van L&H geen financiële banden hadden met de LDC's, waardoor volgens hem ook geen belangenvermenging kon optreden. Dit blijkt nu onjuist. Verzekeraar M&N is voor bijna 7 procent aandeelhouder in de holding L&H. Topman Everaert van M&N zei vanmorgen in De Standaard dat de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie hem hadden voorgespiegeld dat M&N slechts een kleine aandeelhouder in het Language Development Fund zou worden. ,,Daarom hebben we ook geen bestuurder in het fonds'', aldus Everaert. Achteraf blijkt M&N voor 96 procent aandeelhouder in het fonds. De LDC's, waar taalsoftware voor een reeks talen moest worden ontwikkeld, leverden L&H licentie-inkomsten op. Hierdoor ontstond een geflatteerd beeld van de resultaten, waardoor de aandelenkoers sterk steeg. Volgens De Standaard zeggen ingewijden bij L&H dat het managementteam rond de eigen Amerikaanse topmanager John Duerden de bron is van de onthullingen. Duerden zou zo het door L&H gekochte Dictaphone – dat in de VS al surceance kreeg en waar Duerden zelf topman was – willen redden. Aandeelhouders van Dictaphone willen de deal ongedaan maken, omdat deze is betaald met nu vrijwel waardeloze aandelen L&H. De Financieel Economische Tijd meldt dat Amerikaanse inlichtingendiensten uit zijn op een bankroet van L&H, omdat het via dochterbedrijf Dragon gevoelige Amerikaanse vertaalsoftware krijgt.

    • Hans Buddingh'