KNVB eist forse boete tegen Derks

De aanklager van de KNVB heeft gisteren in Zeist tegen Frans Derks een onvoorwaardelijke boete van 5.000 gulden geëist. De aanklager eiste ook een voorwaardelijke ontheffing van het voorzitterschap van Dordrecht '90 gedurende een half jaar met een proeftijd van een jaar.

De aanklager kwam tot zijn eis na lezing van de rapporten en getuigenverklaringen tijdens de mondelinge behandeling van de zaak-Derks. De voorzitter was op 25 november in de rust van de wedstrijd in de eerste divisie tussen Dordrecht '90- Emmen de kleedkamer van de scheidsrechters binnengestormd en zou toen scheidsrechter Schaap hebben bedreigd.

In Zeist werd gisteravond ook de zaak-Dennis de Nooijer behandeld. De speler van Heerenveen kreeg vanmorgen een schorsing van één duel opgelegd voor zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Vitesse op 10 december. De spits werd ervan beschuldigd zijn tegenstander Kreek te hebben geslagen op basis van rapporten van scheids- en grensrechter.

De aanklager voegde aan het slaan van een tegenstander nog een gewelddadige handeling toe in de vorm van duwen. De vier wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk, vond De Nooijer die een schoon strafblad heeft, veel te zwaar. Er waren geen televisiebeelden van de overtreding.

Tijdens de zitting zei De Nooijer ter verdediging. ,,Ik ben hier om te vertellen dat ik niet geslagen heb. Wel heb ik Kreek die mij hinderde, een duwtje in de nek gegeven. Ik had nooit gedacht dat hij daardoor op de grond zou komen te liggen.''

Kreek vond de overtreding ook niets bijzonders. ,,Ik kreeg wel een tik op het achterhoofd maar ik viel meer door de snelheid van het spel dan door de aanraking van Dennis.''

De aanklager achtte hierop slaan niet bewezen. Wel hield hij de gewelddadige handeling waarbij de bal niet in het spel was, overeind. Hij kwam daarvoor met een aanzienlijk mildere strafeis van een wedstrijd schorsing.

Jack de Gier van NEC werd vanmorgen voor vier duels geschorst. De aanklager eiste gisteravond een zware voor de spits die werd beschuldigd van een elleboogstoot in het duel tegen Heerenveen op 26 november tegen Thieme Klompe. De aanklager haalde aan dat tegenstander Klompe groggy was. Hij verhoogde het schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing naar vijf duels. De arbitragecommissie verminderde de eis met één duel.

Het bestuur van FC Utrecht gaat in beroep tegen de straf van twaalf wedstrijden (waarvan acht voorwaardelijk), die de tuchtcommissie doelman Wapenaar woensdag oplegde. Wapenaar kreeg de straf omdat hij positief had gereageerd op een controle naar het gebruik van verboden middelen. In zijn urinemonster werden sporen van efedrine gevonden. Volgens Wapenaar komt dat omdat hij op 2 april voor de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden een hoestdrankje had genomen.