Kamer wil fruit op scholen

De Tweede Kamer is voorstander van de invoering van schoolfruit. Basisschoolleerlingen moeten op school de kans krijgen om goedkope appels, tomaten en ander fruit te kunnen kopen. Nu eten de kinderen volgens de volksvertegenwoordigers nog te weinig fruit.

Het voorstel voor schoolfruit is afkomstig van CDA-Tweede-Kamerlid J. Atsma. Zijn motie om het gebruik van fruit op school te stimuleren, werd gesteund door alle fracties behalve de VVD. De liberalen zijn van mening dat het stimuleren van het gebruik van fruit op school geen taak van de overheid is.

Atsma noemt het aannemen van de motie een `hoogtepunt'. ,,Onderzoek bewijst dat basischoolleerlingen gewoon veel te weinig fruit eten. En het is de hoogste tijd dat daar nu wat aan gedaan wordt'', aldus Atsma.

Het is echter nog maar de vraag of de basisscholen op de invoering van het schoolfruit zitten te wachten. Volgens Y. Beune van de Willem Wilminkschool in Enschede `staan de scholen niet echt te trappelen' om hun leerlingen schoolfruit aan te bieden. ,,Bovendien wordt er over het algemeen veel fruit gegeten. Ik zie de kinderen tijdens de pauze regelmatig een appel, banaan of een mandarijn tevoorschijn halen.''

Volgens het onafhankelijke Voedingscentrum in Den Haag blijft de Nederlandse jeugd echter wel degelijk achter `als het gaat om de consumptie van fruit' en het Voedingscentrum is dan ook voorstander van het plan van Atsma.

Om de verkoop van goedkoop fruit te financieren wil het Kamerlid Atsma een beroep doen op het Europese Stimuleringsfonds voor Groente en Fruit. Ook de landbouwsector en oudercomités zouden kunnen bijdragen.

Een eerder experiment op enkele scholen in Noord-Brabant, dat het gebruik van fruit moest stimuleren, liep een jaar geleden uit op een mislukking. Volgens Kamerlid Atsma kwam dat doordat het aangeboden fruit te duur was. ,,En dat moet nu anders. Want als een kind kan kiezen uit een chocoladebar van een gulden of een appel van een gulden, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.''