Internationaal

LONDEN

Een winstwaarschuwing van Microsoft gisteravond nabeurs op Wall Street drukte vandaag de stemming in Europa, waar de beurzen nog bezig waren de schok te verwerken van de waarschuwing van fusiebanken Chase Manhattan en JP Morgan. In Londen gingen de koersen naar beneden, met een FTSE-index die 0,2 procent lager was op 6.254 punten. Met name de TMT-fondsen en de oliesector waren in mineur.

FRANKFURT

SAP, de Duitse blue chip onder de technologiefondsen verloor vanmorgen 4 procent naar aanleiding van de waarschuwing van Microsoft. De Neuer Markt, waaraan veel jonge technologiebedrijven genoteerd staan, moest 4,4 procent naar beneden. Dat de DAX-index de schade beperkt wist te houden tot een verlies van 0,7 procent op 6.424 punten was vooral toe te schrijven aan de stijging van chemiebedrijf BASF met 1,2 procent.

PARIJS

Cap Gemini, Equant en France Telecom waren de fondsen die met dalingen van tussen 3 en 4 procent de CAC-index naar beneden sleepten. De index was 0,8 procent lager op 5.859 punten. Defensiegroep Thales kon 2,8 procent omhoog na aankondiging van samenwerking met het Amerikaanse Raytheon.

TOKIO

De aandelenbeurs van Tokio heeft vanmorgen opnieuw een flinke veer moeten laten. Vooral technologiebedrijven verloren met procenten tegelijk. Het Nikkei-gemiddelde daalde 375 punten (2,5 procent) tot 14.552. Computerfabrikant Fujitsu ontpopte zich als grootste daler met een bijna 6 procent lagere koers.

Ook de overige beurzen in het Verre Oosten noteerden verliezen. De Hang-Sengindex in Hongkong boekte een verlies van 3,4 procent. De koersindex in Zuid-Korea sloot bijna 2,4 procent lager. Australië beperkte het verlies tot 1,4 procent.

NEW YORK

De winstwaarschuwing van de zakenbanken Chase Manhattan en JP Morgan kwam gisteren hard aan op Wall Street. Het Dow-Jonesgemiddelde verloor 1,11 procent op 10.675 punten. De Nasdaq verloor voor de derde dag op rij, nu 3,34 procent op 2.729 punten. Fusiepartners Chase Manhattan en JP Morgan veroorzaakten g aan het begin van de handel onrust. Beide banken waarschuwden voor mindere resulaten in het vierde kwartaal. JP Morgan leverde 3,84 procent in en was daarmee een van de slechts presterende fondsen van de Dow.

De technologiefondsen leverden bijna allemaal in. Nabeurs gaf Microsoft een winstwaarschuwing, die in de nahandel leidde tot een koersverlies van 6 procent voor het bedrijf.