Heijmans verwerft IBC

Bouwbedrijf Heijmans heeft concurrent IBC overgenomen van de participatiemaatschappijen NPM en Parnib (NIB). Daarmee vergroot Heijmans zijn omzet tot ongeveer 2,25 miljard euro (5 miljard gulden) op jaarbasis. HBG blijft de grootste Nederlandse bouwer, maar is vooral actief in het buitenland. In Nederland zijn alleen BAM-NBM en Volkers Wessels Stevin nog groter dan Heijmans.

De overnamesom is niet bekendgemaakt, maar wordt door een analist geschat op 175 à 200 miljoen gulden. Door de overname heeft Heijmans zijn winstverwachting voor volgend jaar fors kunnen verhogen. Het bedrijf rekent nu op een winst per aandeel van 3,20 euro in 2001, zo'n 14 procent meer dan waar analisten vanuit gingen. Op de beurs in Amsterdam maakte het aandeel Heijmans vanochtend dan ook een sprong van zo'n 10 procent tot 17,80 euro.

IBC, dat vorig jaar door de oprichtersfamilie is verkocht aan investeerders NPM en Parnib (ieder 45 procent) en het management (10 procent), was een van de laatste zelfstandige middelgrote bouwbedrijven in Nederland. Bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans: ,,Wij zijn sterk op Vinex-lokaties, IBC is sterk in kantoren en het `inbreien' van woningen in de binnensteden. We verwachten dat door de fusie de kosten fors kunnen dalen en de marges omhoog kunnen. In de bouw moet je een fundamentele hekel hebben aan overhead.''

Heijmans is met 7.000 werknemers bijna drie keer zo groot als IBC, waar 2.300 mensen werken. De belangrijkste divisies is die voor `wonen en werken' (huizen en kantoren), waar de nieuwe combinatie volgens eigen zeggen een marktaandeel krijgt van ongeveer 5 procent.

Heijmans zal de overname deels financieren met een emissie van 2,2 miljoen nieuwe aandelen, een uitbreiding van ruim 11 procent. Voorzitter Janssen hoopt die aandelen te kunnen plaatsen voor 20 euro, fors boven de huidige koers. ,,Dat gokje durf ik wel te nemen. Onze winst per aandeel loopt op tot 4 euro in 2003.''