Hamburger met friet na redding op oceaan

,,Ik ga eerst een lekkere grote cheeseburger met patat eten en vlieg dan terug naar Engeland.'' Dat zei wedstrijdzeiler Peter Gross van de `supercatamaran' Team Philips gisteren na aankomst in Halifax, Novo Scotia. Gross en zijn zes bemanningsleden waren in een goed humeur. Afgelopen weekeinde werden zij in noodweer op de Atlantische Oceaan gered door het Duitse containerschip Hoechst Express.

Gross sprak zijn bewondering uit voor de bemanning van de Hoechst Express. Volgens de zeezeiler was het een riskante operatie om hem en zijn bemanningsleden van de supercatamaran te halen. Team Philips liep zaterdagmorgen bij windkracht tien averij op, ongeveer 1.200 kilometer ten westen van Ierland. Het door Gross uitgezonden mayday-signaal werd opgevangen door de in de nabijheid varende Hoechst Express. Het containerschip wist langszij te komen en de bemanningsleden met langs de romp gehangen klauternetten aan boord van de Team Philips te halen.

Gross zei gisterenochtend dat hij nog maar weinig informatie had over zijn grootste wedstrijdcatamaran in de wereld. ,,De boot drijft nog altijd rond op de Atlantische Oceaan, dat weet ik wel.''

Gross, die een telefonisch interview gaf aan het persbureau Reuters, vertelde verder dat hij en zijn bemanning afgelopen zaterdag ,,van de ene storm in de andere'' waren terechtgekomen. ,,We realiseerden ons dat onze levens op het spel stonden, vooral als we averij zouden oplopen. Het ergste wat ons had kunnen overkomen, was een kapotte besturing.''

Team Philips, gesponsord door het electronicabedrijf Philips, bereidde zich voor op The Race, een nonstop-race rond de wereld die op oudejaarsavond in Barcelona van start gaat. Eerder dit jaar had de boot ook al twee keer averij opgelopen.