Gered Mankowitz

`Foto's gaan niet goed op de Nederlandse veiling' schreef Eddie Marsman vorige week in deze krant, een dag na de teleurstellende fotografieveiling van Sotheby's in Amsterdam. Vergeleken bij de lucratieve fotomarkt in landen als Engeland, Frankrijk en Amerika bleven de prijzen in Amsterdam op een laag niveau steken. Maar er waren ook enkele uitzonderingen: het befaamde portret dat Anton Corbijn in 1985 maakte van Miles Davis wisselde voor 26 duizend gulden van eigenaar, terwijl twee portretten van Ed van der Elsken, van Ella Fitzgerald en Chet Baker, voor respectievelijk tienduizend en ruim zesduizend gulden de deur uitgingen.

Foto's van beroemdheden en dan vooral van helden uit de muziekwereld vormen een gat in de markt, meent Adriaan van der Have, galeriehouder van Torch in Amsterdam. Hij organiseerde eerder dit jaar een tentoonstelling met recent werk van Anton Corbijn en presenteerde tevens een serie portretten van Bob Dylan, gemaakt door de New-Yorkse fotograaf Daniel Kramer. Nu is bij Torch een selectie te zien uit het oeuvre van celebrity-fotograaf Gered Mankowitz – zeg maar de Anton Corbijn van Engeland. Zijn wereldberoemde portretten van artiesten als Jimi Hendrix en Kate Bush worden aangeboden voor bedragen tussen de 2.500 en 4.000 gulden. Spotgoedkoop, vindt Van der Have, die er heilig in gelooft dat deze showbizzfoto's binnen enkele jaren een veelvoud zullen opbrengen.

De loopbaan van Mankowitz (1946) is onlosmakelijk verbonden met het succes van The Rolling Stones, zoals Corbijns carrière niet los gezien kan worden van de populariteit van U2. De Brit ontmoette de groep in 1965, maakte de foto's voor het album Out of Our Heads en werd vervolgens gevraagd om als hoffotograaf met de band mee te gaan op hun Amerikaanse tournee. De zwartwitfoto's die in Torch te zien zijn schetsen een mooi tijdsbeeld, van prille rocksterren die op het punt staan door te breken. We zien Mick Jagger, nog jong en onbedorven, serieus bezig in de opnamestudio, onwetend van wat voor revolutie zijn muziek teweeg zou gaan brengen.

Mooi is ook de serie foto's die Mankowitz halverwege de jaren zestig maakte van Marianne Faithfull, de toenmalige vriendin van Mick Jagger, die net een grote hit had gescoord met As Tears Go By. Met haar cowboyhoed, haar meisjesachtige kniekousen en haar lieve glimlach ziet Faithfull er op deze foto's uit als het toppunt van onschuld. En even schiet het beeld door mijn hoofd dat Anton Corbijn een kwarteeuw later, in 1990, van dezelfde vrouw maakte. Op die foto zit Faithfull als doorgewinterde diva – zwaar opgemaakt, kettingrokend en gekleed in een onderjurk waar haar borsten uitpuilen – achter haar ontbijt. Op Corbijns portret vertellen de groeven in haar gezicht meer over het ruige leven dat het meisje van Mankowitz' foto heeft geleid dan welke documentaire of biografie dan ook.

Je zou Gered Mankowitz kunnen beschouwen als een van de grondleggers van de popfotografie. Vanaf 1963 – hij was toen slechts zeventien jaar oud – wijdde de Brit zijn carrière volledig aan het vastleggen van bands als Free, Traffic, The Small Faces, en later Gary Glitter, Duran Duran, Oasis en vele anderen. In de jaren negentig vlogen zijn foto's bij Sotheby's in Londen voor recordprijzen de deur uit. En vorig jaar nog kocht modeontwerper Tommy Hilfiger in één klap alle werken op een tentoonstelling van Mankowitz in New York.

Mankowitz' carrière is een succesverhaal, maar wel een succesverhaal dat zoveel mogelijk door de fotograaf zelf wordt uitgebuit. Sinds kort is de Brit een eigen e-commerce website gestart, waar zijn hele oeuvre te zien én te koop is. Met een winkelwagentje kun je langs de verschillende `galleries' surfen en iedere foto in iedere gewenste maat bestellen. Voor de liefhebbers heeft Mankowitz van zijn meest beroemde portretten zelfs gekleurde zeefdrukken en inkjetprints in oplagen van een paar honderd exemplaren laten maken. Jimi Hendrix in een groene, een paarse of toch liever in een gouden uitvoering? Voor 125 Engelse ponden is het allemaal mogelijk.

`Selected works' van Gered Mankowitz t/m 23 dec in Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 13-18u. Www.mankowitz.com.

    • Sandra Smallenburg