Fel Protest van Italiaanse boeren tegen gentechvoedsel

Ongeveer een miljoen Italiaanse boeren zijn gisteren de straat op gegaan, verspreid over het land, uit protest tegen de verouderde regelgeving en het uitblijven van de al jaren geleden beloofde kaderwet voor de landbouw.

,,In de praktijk is de landbouw de afgelopen twintig jaar vergeten,'' zei de president van de landbouworganisatie Coldiretti, Paolo Bedoni, die de manifestaties had georganiseerd. Hij zei dat de Italiaanse boeren de dupe zijn van traagheid en desinteresse bij parlement en regering.

Coldiretti vraagt om een volledige afwijzing van genetisch gemodificeerd voedsel. ,,Italië is het vaderland van de biologische landbouw en van de kwaliteit,'' zei Bedoni. ,,We moeten neen zeggen tegen de biotechnologie en ons richten op promotie van karakteristieke producten.'' De boeren willen dat er meer aandacht en meer bescherming komt voor wat zij zien als de sterke kanten van de landbouw: de grote verscheidenheid aan produkten (die wordt gevoed door historische, culturele en klimatologische verschillen tussen regio's) en de vaak hoge kwaliteit ervan.

Een kaderwet zal ook rekening moeten houden met de zwakke punten: de grote fragmentatie (bij de Kamer van Koophandel staan ruim één miljoen boerenbedrijven ingeschreven) en de organisatorische problemen. Coldiretti vraagt om een uitgewerkt herstructureringsplan. Volgens deze organsisatie is er genoeg ruimte voor groei en verhoging van de produktiviteit. Italië heeft op de agrarische handelsbalans een tekort van 20,5 miljard gulden.

De protestacties waren verspreid over een honderdtal steden. Op veel plaatsen blokkeerden de boeren wegen. In Turijn probeerden boeren een McDonald's binnen te dringen om te vragen waar het rundvlees voor de hamburgers vandaan kwam. Vooral in het zuiden is er veel kritiek op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over olijfolie. Het hof heeft bepaald dat het label `Made in Italy' niet hoeft te slaan op de herkomst van de olijven, maar op de plaats waar ze geperst zijn. De Italiaanse olijfboeren willen een keurmerk dat aangeeft uit welke regio produkten komen. Nu wordt veel 'Italiaanse' olijfolie hier geperst van olijven die zijn ingevoerd uit Spanje, Griekenland of Turkije.

    • Marc Leijendekker