Expositie werken Chardzjiëv

De collectie Chardzjiëv is vanaf 27 januari grotendeels te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De collectie-Chardzjiëv bevindt zich sinds 1993 grotendeels in Nederland. In dat jaar vestigde de Russische verzamelaar Nikolaj Chardzjiëv zich in Nederland en wist hij met hulp van de Keulse galerie Gmurzynska een groot deel van zijn verzameling documenten en kunstwerken van Russische avantgardisten als Malevitsj en Lissitzky de grens over te smokkelen. Na Chardzjiëvs dood in 1996 viel de met veel geheimzinnigheid omgeven collectie in handen van de Stichting Cultureel Centrum Khardjiev-Tchaga. Het enige bestuurslid van deze stichting, de ex-notaris M. Privé, verkocht tientallen werken uit de collectie-Chardzjiëv en liet de miljoenen die dit opleverde ten goede komen aan onder anderen Joeri Abarov, de enige erfgenaam van Chardzjiëv. Wegens mogelijke malversaties dwong de Nederlandse staat in 1998 het bestuur van de Stichting-Chardzjiëv zich te laten vervangen door een nieuw bestuur onder leiding van de ex-minister van Justitie Job de Ruiter. Begin dit jaar liet het bestuur weten dat van malverstaies door het oude bestuur geen sprake was. Later werd bekend dat Privé ongeveer 7 miljoen gulden betaald had gekregen voor zijn werk als bestuurslid.

Sinds 1998 heeft het Stedelijk Museum de collectie-Chardzjiëv in beheer. Twee jaar geleden liet het museum al tientallen tekeningen van Malevitsj uit de collectie-Chardzjiëv zien. Onder de werken die in januari zullen worden getoond, bevinden zich werken van Malevitsj en Gontsjarova.