Euro sterk na optimisme Duisenberg

De koers van de euro is gestegen tot het hoogste peil sinds augustus, nadat president Duisenberg van de Europese Centrale Bank zich gisteren optimistisch toonde over de vooruitzichten van de euro-economie.

Duisenberg zei gisteren na afloop van de tweewekelijkse vergadering van de ECB dat de bank blijft bij de prognose dat de euro-economie de eerstvolgende jaren op een groeitempo blijft van 3 procent. Ook sprak hij van ,,opwaartse risico's'' voor de inflatie in het eurogebied. De uitspraken logenstraften de verwachting op de financiële markten dat de eerstvolgende rentestap van de ECB er één naar beneden zal zijn. De ECB hield gisteren zijn belangrijkste rentetarief op 4,75 procent.

De koers van de euro reageerde sterk op de uitspraken. De vertraging van de economische groei in de Verenigde Staten heeft veel banken er toe gebracht er van uit te gaan dat de rente daar volgend jaar zal worden verlaagd vanaf de huidige 6,5 procent. Daardoor wordt het renteverschil tussen Euroland en de VS verkleind. De euro steeg vanmorgen naar 0,90 dollar per euro, en dat is de sterkste eurokoers sinds 25 augustus.

De sterke euro werkte door op de obligatiemarkt, waar de koersen zo hard stegen dat de tienjaars-rente in Nederland, die van belang is voor de hypotheektarieven, voor het eerst sinds augustus 1999 onder de 5 procent belandde. ABN Amro verlaagde vanmorgen zijn hypotheektarieven over de hele linie met 0,1 tot 0,3 procentpunt.

Duisenberg zei dat de schatting van de potentiële groei, het groeitempo dat de euro-economie structureel kan doormaken zonder dat er opwaartse prijsdruk optreedt, tussen de 2 procent en 2,5 procent blijft. ,,Op basis van het beschikbare bewijs kunnen we nog niet concluderen dat er een beslissende verhoging van de productiviteit plaatsvindt.'' Wel impliceerde hij dat verdere structurele veranderingen de potentiële groei kunnen verhogen.

Het niet verhogen van de schatting van de potentiële groei had tot gevolg dat ook de `referentiewaarde' voor de geldgroei in het eurogebied niet is verhoogd vanaf de huidige 4,5 procent. De ECB bekijkt elk jaar in december of deze waarde, die een leidraad is voor het rentebeleid, moet worden aangepast. De werkelijke geldgroei bevindt zich overigens al twee jaar ruim boven de `referentiewaarde'.

Duisenberg tekende aan dat de ECB naast de geldgroei ook kijkt naar macro-economische indicaties waaruit de toekomstige inflatiedruk kan worden afgeleid. Duisenberg zei dat de effecten van de prijsstijging van olie en de koersdaling van de euro nog steeds een opwaartse druk uitoefenen op de inflatie.

    • Maarten Schinkel