Deel hongerstakers in Turkije stopt actie

Een groep van ongeveer honderd Turkse gevangenen, veroordeeld wegens banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan, is gestopt met de hongerstaking tegen de hervorming van het Turkse gevangenissysteem. Dat heeft een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie IHD gisteren bekendgemaakt. De PKK-aanhangers waren op 3 december aan hun actie begonnen uit solidariteit met de meer dan 200 gevangenen van extreem-linkse signatuur die al meer dan 50 dagen weigeren te eten. Dezen zetten hun actie voort.

De gedetineerden protesteren tegen de bouw van F-type gevangenissen waar de grote zalen waar gedetineerden nu verblijven, worden vervangen door een cellensysteem waarbij ten hoogste drie gedetineerden een cel delen. Volgens de Turkse autoriteiten is de hervorming noodzakelijk omdat de slaapzalen vaak een bron zijn van bendevorming en politieke agitatie, maar de hongerstakers vrezen dat de F-type instellingen slechts tot doel hebben politieke gevangenen te isoleren.

Volgens mensenrechtenactivisten balanceren circa 20 gedetineerden op de rand van de dood. Zaterdag maakten de Turkse autoriteiten bekend de hervorming uit te stellen totdat er een maatschappelijke consensus over de kwestie is bereikt. Maar volgens een woordvoerder van de familieleden ,,moeten ze de totale sluiting van de cellen aankondigen. De hongerstakingen gaan door tot zij dat doen''.

Een staatsveiligheidshof heeft de media gisteren beperkingen opgelegd bij de berichtgeving over de hongerstaking. Zo mogen verklaringen van de extreem-linkse groeperingen waar de hongerstakers toe behoren, niet meer worden weergegeven omdat het om ,,terroristische'' propaganda gaat.