D66: andere rol kabinet

De werkwijze van het kabinet moet drastisch worden gereorganiseerd. Dit bepleit D66-leider De Graaf vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Volgens De Graaf moeten ministers zich losmaken van departementen en meer leiding geven aan ,,clusters van beleidsterreinen, zoals ruimtelijk beleid''. De Graaf verwijst hierbij naar de werkwijze van colleges van B en W, waarin wethouders portefeuilles beheren die niet zijn gekoppeld aan ,,aparte bolwerken van bureaucratie''. De Graaf reageert hiermee op een pleidooi van PvdA-fractieleider Melkert, gisteren. Melkert stelde dat extra investeringen in de publieke sector moeten worden gekoppeld aan `institutionele vernieuwing', met nauw omschreven prestatievereisten die in contracten worden vastgelegd. Volgens de D66-leider vergt dit een ingrijpende reorganisatie van de rijksdienst, waarover in een volgend regeerakkoord afspraken moeten komen.

VVD-leider Dijkstal keert zich tegen het doorbreken van de `Zalmnorm' door extra inkomsten te bestemmen voor extra uitgaven. Wel ziet hij kansen om in 2002 extra te investeren in de publieke sector. Anders dan hij eerder deze week in een spreekbeurt suggereerde, noemt hij de samenwerking in de paarse coalitie ,,uitstekend'' en verwacht hij geen problemen bij het maken van nieuwe afspraken.

INTERVIEW: pagina 2