Craig David verbaast zich over zijn roem

Craig David kwam ogen te kort, gisteravond in de Melkweg in Amsterdam. Ieder lid van het publiek leek hij afzonderlijk te willen aankijken, met die geamuseerde versierdersblik die iedere keer een hoog gejank uit de zaal deed opstijgen. De Engelsman Craig David, 19 jaar en immens succesvol, weet hoe je Casanova moet spelen.

Gelukkig weet hij nog meer. Hoe je ervoor zorgt dat een zwoel arrenbie-optreden niet te slapjes wordt, bijvoorbeeld. Als remedie liet hij zijn band gisteravond eens voluit spelen of barstte hij los in een stukje uitdagende rap, waarbij zijn stem ineens heel wat minder beschaafd klonk. Want David mag op zijn cd dan vooral flirten met dat zoetgevooisde slaapkamertimbre, hij blijkt meer kanten te hebben. Die stem deed dit jaar voor het eerst van zich spreken. Begin 2000 was hij nog onbekend, maar binnen een jaar heeft hij verschillende hits gehad. Onder zijn eigen naam (7 Days, Fill Me In) en, samen met Artful Dodger, de 2 step-hit Rewind.

In een blauwe spijkerbroek en blauw T-shirt was David in de Max op-en-top de frisse jongen die argeloos een avontuurtje binnenwandelt, zoals hij beschreef in de hit 7 Days (`I met this girl on monday/ took her for a drink on tuesday/ we we're making love by wednesday/ and on thursday & friday & saturday/ We chilled on sunday'). Maar David weet wat hij wil. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat er bij concerten een volwaardige band op het podium staat die zijn voorzichtige, synthetische instrumentaties op een muzikale en warmbloedige manier uitvoert, met twee gitaren, een keyboard, bas, drum en drie achtergrondzangers, die vocaal nog wat krachtige accenten aanbrengen.

Vooral de eerste helft van het optreden was daardoor verrassend en opwindend. David flirtte zich wezenloos, zong zijn hits en liet de zaal gillen. Daardoor viel even niet op dat veel van zijn nummers een climax ontberen; ze kabbelen maar door. Als herkenningsmelodie speelde hij een aantal keer hetzelfde stukje, een luide rap waarin de verbazing doorklonk over zijn eigen plotselinge roem (`Did you ever think you'd be this rich?'). Met dit soort ingrepen wist David steeds een tegenwicht voor de versuffing, die later in het optreden toesloeg, in te brengen. Dit zwoele talent uit Southampton kent zijn beperkingen. Hij contrasteert zijn brave arrenbie met rap, net zoals hij zijn baby-vet afbakent met een randje haar dat langs zijn kaaklijn getekend lijkt.

Concert: Craig David. Gehoord: 14/12 Melkweg/Max, A'dam.

    • Hester Carvalho