Claim tegen Deutsche Telekom

Een groep Amerikaanse aandeelhouders is een proces begonnen tegen Deutsche Telekom om in totaal 3 miljard dollar vergoeding te krijgen van het telecombedrijf, dat beschuldigd wordt van misleiding bij de overname van Voice Stream Wireless Corp. eerder dit jaar.

Dat heeft Deutsche Telekom gisteren meegedeeld.

De aandeelhouders zeggen door Deutsche Telekom onvoldoende geïnformeerd te zijn over de overname, om goed te kunnen beoordelen of ze hun stukken hadden moeten verkopen. Sinds de overname, in juli jongstleden, heeft de telecomgigant zo'n 36 procent van zijn beurswaarde verloren en de aandeelhouders eisen daarvoor nu compensatie.

Deutsche Telekom zegt zich ,,energiek'' te zullen verdedigen in deze zaak, een zogenoemde class action (groepsgeding) die dient bij de rechtbank het Eastern District van New York. Na de bekendmaking gisteren, daalde de koers van Deutsche Telekom op de beurs in Frankfurt met 0,75 procent tot 38,61 euro.

Het in Bonn gevestigde telecombedrijf dat nog voor 58 procent eigendom is van de Duitse staat, kocht VoiceStream in juli voor 50 miljard dollar in contanten, aandelen en schuldverplichtingen. De overname moet nog worden goedgekeurd door zowel de Amerikaanse mededingingsautoriteiten als de aandeelhouders van VoiceStream. Eerder dit jaar dreigde een groep leden van het Amerikaanse Congres de overeenkomst te zullen blokkeren. Als reden voerden de Congresleden aan dat een Amerikaans telecombedrijf niet aan een Duits bedrijf dat eigendom is van een buitenlandse regering verkocht zou mogen worden. Maar Deutsche Telekom en VoiceStream reageerden met de mededeling dat het meerderheidsbelang van de Duitse staat na de overname zou worden verminderd tot 44 procent.

De rechtszaak tegen Deutsche Telekom volgt op de actie van grootaandeelhouder Kerkorian van DaimlerChrysler. Kerkorian claimt 8 miljard dollar schadevergoeding van DaimlerChrysler, eveneens wegens misleiding van aandeelhouders bij de overname.