Bush wil ook Democraten in regering

De aanstaande Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren een begin gemaakt met de formatie van zijn regering. Zoals verwacht heeft hij ook contact gezocht met Democratische politici.

Volgens Tom Daschle, leider van de Democraten in de Senaat, is samenwerking tussen de partijen ,,geen optie meer, maar een vereiste''. Ook president Clinton, op een van zijn laatste buitenlandse reizen, sprak vanuit Groot-Brittannië verzoenende woorden. Hij prees Bush voor de ,,generositeit'' in zijn aanvaardingsrede en vroeg de Amerikaanse bevolking ,,vice-president Gore te volgen'' en steun te geven aan de nieuwe president.

Dick Cheney, aanstaand vice-president en verantwoordelijk voor de overgang naar de nieuwe regering, zei gisteren dat het de afgelopen weken onmogelijk was geweest contacten te leggen met Democratische kandidaten voor een functie in de regering. Daardoor is er nu weinig tijd. Cheney was, tot woede van de Democraten, de laatste weken vanuit een gehuurd kantoor in Washington, al volop begonnen met de zogeheten transition. De kosten betaalde het Bush-kamp uit eigen zak. Inmiddels is de transitie-kas voor de Republikeinen geopend, evenals het speciale kantoor in de buurt van het Witte Huis.

Vrijwel zeker zal de ervaren ex-generaal Colin Powell, Republikein, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken worden. Dat kan gezien worden als een handreiking aan de zwarte gemeenschap. De Republikeinse Condoleezza Rice, ook een niet-blanke, wordt waarschijnlijk Bush' nationale veiligheidsadviseur.

Een van de meest genoemde namen voor een ministerspost is die van de Democratische senator John Breaux, die mogelijk de nieuwe minister van Energie wordt. Een probleem daarbij is dat de Democraten zullen eisen dat hij in de Senaat, waar de machtsverdeling nu precies 50-50 is, zal worden vervangen door een Democraat. Het is echter de vraag of de Republikeinse gouverneur van Louisiana, Mike Foster, die voor die benoeming verantwoordelijk is, daartoe bereid zal zijn.

Er resten de Republikeinen nog slechts enkele weken op weg naar het overnemen van de macht. In die tijd zullen ongeveer 6.000 Democratische ambtenaren en diplomaten op sleutelposities worden vervangen. Het team van Cheney moet een keuze maken uit meer dan 20.000 kandidaten, veelal vrijwilligers uit de verkiezingscampagne van Bush.

Van de kant van de conservatieve vleugel van Bush' eigen Republikeinen wordt grote druk uitgeoefend om geen sleutelposities te geven aan de Democraten. Ze willen Bush houden aan (het conservatieve deel van) zijn verkiezingsbeloftes, waaronder een forse belastingverlaging, hervorming van het onderwijs (op een manier die volgens de Democraten ten koste gaat van het openbaar onderwijs) en privatisering van de sociale zekerheid.