Bundeling in bioscoopwezen

De Franse concerns Pathé en Gaumont hebben besloten hun bioscopen onder één noemer te brengen. Ze hebben daarvoor een bedrijf opgericht, Europalace, waaronder ruim zevenhonderd bioscooptheaters komen te vallen. Pathé krijgt een belang van 66 procent in Europalace. De rest is voor Gaumont. Het nieuwe bedrijf is goed voor een omzet van zo'n 2 miljard Franse franc (660 miljoen gulden). Het merendeel van de bioscopen staat in Frankrijk. Pathé brengt een groot deel van zijn theaters in Nederland in, alsmede die in Zwitserland en Italië. De twee bedrijven behouden hun afzonderlijke activiteiten op het gebied van filmproductie. Ze hebben besloten de bioscopen te bundelen om de concurrentie van de gefuseerde ondernemingen Vivendi en Universal het hoofd te kunnen bieden.