Belangeloos

Ben je een vent, dan sta je voor je tent.

Onder dat motto kopen bestuurders van beursgenoteerde bedrijven steeds vaker aandelen in het bedrijf dat zij leiden. De buitenwereld kan de aan- en verkooptransacties sinds 1 april vorig jaar volgen op een website van de beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) die gratis toegankelijk is.

Nederland schippert echter nog steeds tussen openheid en privacy. Als de topmanager zijn optiebeleggingen heeft uitbesteed aan een vermogensbeheerder of bank, dan hoeft hij zijn effectenzaken weer niet melden, als hij zich tenminste niet in de zaken mengt.

Waarom kopen? Het moet beleggers en je medewerkers meer vertrouwen geven als je als bestuurder zelf ook aandelen in je bedrijf koopt. De praktijk is overigens dat topmanagers de aandelen die zij dankzij hun optieregelingen krijgen, niet houden, maar liever zo snel mogelijk weer te gelde maken.

De keerzijde van de medaille is dat wie geen aandelen koopt er ook meteen gekleurd op staat. Bij de recente uitgifte van nieuwe aandelen kochten vier van de zes bestuurders van KPN volgens de STE-lijst wel aandelen, maar twee namen ontbreken. Ra, ra, waarom?

De lijst schept ook duidelijkheid die er vroeger niet was. Op 27 november kocht bestuursvoorzitter L. de Vries van Ten Cate (textiel en componenten) 2.300 aandelen voor 34 euro per stuk, op 4 december nog 4.000 voor 32,25 per aandeel. Toch alles bij elkaar ruim 4,5 ton.

Afgelopen maandag, op 11 december, stond hij prominent in Het Financieele Dagblad. Die lage beurskoers? ,,Ach, het heeft weinig zin om je daar druk over te maken.''

    • Menno Tamminga