Winkelen

De Thrillerboekwinkel Alibi is naar de rand van de Jordaan verhuisd. Eigenaresse Inez Abell probeert `zo volledig mogelijk' te zijn op het terrein van het `spannende boek'. Dus vinden we een boek van Andy McNab, de SAS-soldaat die na een mislukte actie tijdens de Golfoorlog Saddams Irak ontvluchtte. Maar ook de betrekkelijk onbekende Staf Schoefers, de Belgische auteur die een thriller spelend in de Napoleontische tijd schreef, gesitueerd in Antwerpen. Verder naslagwerken ter inzage en bijzondere uitgevers als: Mask Noir en Serpents Tail. Er zijn ook antiquarische boeken.

Alibi

*Alibi Thrillerwinkel, Willemsstr 21, Amsterdam, do-vr 11-19u, za 11-17u, zo 12-17u. Tel. 020-6250676

Oil & Vinegar

Cadeaushops zijn er in alle soorten en maten. Maar culinaire cadeaushops zijn minder bekend. Oil & Vinegar, in 's-Hertogenbosch, is zo'n voorbeeld. Je kunt er 1001 lekkernijen kopen uit tal van landen. Altijd al uw moeder Zuid-Afrikaans slabestek cadeau willen doen? Of een kruidenmolen uit Kenia? Je kunt het zo gek niet bedenken of Oil & Vinegar verkoopt het. Het olie- en azijnassortiment is het meest uitgebreid. Maar liefst 20 oliën verkoopt het Bossche etablissement en 15 soorten azijn. Ze worden per deciliter verkocht, in een originele verpakking, en kunnen vooraf worden geproefd. In de winkel liggen receptenfolders, waarmee de klant langs de rekken kan struinen. Wat te denken van een Zuid-Afrikaanse `Wildbessie & Chili' of `Wildekus Kokosnoot'. U treft het er allemaal aan. Oil & Vinegar heeft ook vestigingen in Breda, Nijmegen, Venlo en Amstelveen.

*Oil & Vinegar, Vughterstraat 32, Den Bosch. Open: ma t/m vr 10-17u30, za 10-17u. Tel. 073-6841100.

Hopi en Navajo

De handel in Indiaanse voorwerpen, van juwelen tot potten, manden, kleding en wapens, is in de Verenigde Staten een toeristische industrie geworden. Alleen authentieke producten mogen nog `indiaans' genoemd worden, of native american, op grond van de Indian Arts and Crafts Act, maar fabrieksmatig vervaardigde prullaria rukken snel op. De Haagse winkel Hopi Navajo importeert zelf authentieke kunst en gebruiksvoorwerpen van onder meer de Hopi, Navajo en Blackfeet. De eigenaars Max Koot en Marcel Damen reizen drie keer per jaar naar Amerika en kopen bij particulieren op de Navajo- en Hopi-reservaten in Arizona aardewerk, houtsnijwerk (kachina-poppen), en sieraden. Uit de prairie-staten en Canada komen schilden, speren, en bogen. Ook verkoop van indiaanse kruiden en wierook.

*Hopi Navajo. Indian Gifts from America. Molenstraat 32, Den Haag (op loopafstand van Binnenhof en paleis Noordeinde). Open: ma 13-17u30, di t/m za 11-17u30. Tel. 070-3640585, http://home-1.worldonline.nl/ñavajo/

Rosewood

De Rozengracht biedt een aantal aanbevelenswaardige winkels, zoals de Designerfashion Outlet Megazino of de heerlijke tapaswinkel Manzano. Nu is er ook Rosewood, een winkel gespecialiseerd in oude Chinese meubels en decoratieve kunst uit Azië. Van fraai beschilderde kamerschermen tot grote vazen, van heraldische leeuwen tot kleine wierookhouders en van sierschotels tot rustgevende yin en yang-balletjes. De eigenaren importeren zelf uit China en de klant kan zijn specifieke wensen ten aanzien van een artikel kenbaar maken en de winkelier laat er in China naar zoeken. Een wandelstok met als handvat de kop van Laotse? Geen probleem, er wordt al naar gezocht. Is de gang naar de Rozengracht te ver, dan kan er een welomschreven bestelling via het e-mail adres worden opgegeven.

*Rosewood, Rozengracht 104a, Amsterdam. Open: ma 13-19u, di, wo en vr 11-19u, do 11-21u, za 11-17u. Tel. 020-4165869. E-mail: info http://www.rosewood.nl

Cosmetica

De Skins Cosmetics Lounge is een nieuwe, hippe winkel in hartje Amsterdam. Opmerkelijk is het aanbod van onbekende cosmeticamerken, tenminste voor Nederland. In het buitenland zijn ze al langer verkrijgbaar. Het is een winkel met een lage drempel, zonder hijgerige verkopers in je nek. Je kunt er in alle rust rondkijken, loungen als het je teveel wordt en van alles uitproberen. Het is niet goedkoop, maar de merken (Fresh, Aesop, Bloom, Philosophy, Wu, Laura Mercier en Mr Mascara) zijn wel heel grappig en bijzonder. Neem bijvoorbeeld de bijzondere namen die het merk Philosophy aan haar producten geeft, zoals Hope in a jar of Here comes the bride. De Skins Cosmetics Lounge heeft het exclusieve verkooprecht voor Nederland.

*Skins Cosmetics Lounge, Runstraat 9, Amsterdam. Open: ma 13-20u, di/wo/vrij 11-20u, do 11-21u, za 10-19u en zo 12-18u. Tel. 020-5286922, www.skins.nl

W.M.E.V.V.J.

W.M.E.V.V.J. is in het kort de naam van de winkel Wees Meester En Vormgever van Jezelf, waar mode-ontwerper Simon de Boer zijn kleding verkoopt. De naam is al net zo eigenzinnig als De Boer zelf. Zijn creaties (voor mannen en vrouwen) omschrijft hij als `dwars, eigenzinnig en toch draagbaar' en zijn klanten ziet hij als nuchtere eenlingen. Precies de mensen die passen bij bijvoorbeeld zijn handgebreide truien van reepjes gescheurde jeansstof. Bijzonder zijn de openingstijden. In de voormalige bakkerij kunnen klanten van twee uur 's middags tot tien uur 's avonds terecht en alleen van donderdag tot en met zondag. De Boer ziet dit vooral als een speciale service voor wie overdag drukdrukdruk is. Hij benut zelf de overige tijd om te ontwerpen, zodat er regelmatig ook iets nieuws in de zaak hangt.

*W.M.E.V.V.J., Nieuwezijds Voorburgwal 289, Amsterdam. Open: do t/m za 14-22u. Tel. 020-5286828

Soup for You

`Soup is hot', zegt Martijn Martens, de eigenaar van Soup for You, een nieuwe soepwinkel in Utrecht. Op een tussenplatform op Hoog Catharijne speelt deze zaak in op de `graasbehoeften' van de langs lopende forens en het winkelende publiek. Soep als snack is een uit Amerika en Engeland overgewaaide trend. Er staan dagelijks negen soepen op de kaart: er is een frisse tomatensoep met brokken courgette, lekker pittig door de reepjes chorizo, een heel kruidige oriëntaalse noedelsoep en een zalm en dille-soep met verse èn gerookte zalm. Verder zijn er twee vegetarische soepen en serveren ze binnenkort een glutenvrije en een zoutarme variant. Er kan van alles op de soep (geraspte kokos, room of tacochips) en erbij: standaard krijgt de klant een homp wit of meergranenbrood en een vrucht bij de aankoop. De bekers, die op de kop gehouden kunnen worden zonder te lekken, zijn er in drie formaten. De kleinste portie kost ƒ5,25 en is voor de gemiddelde honger ruim voldoende – en voedzamer dan een patatje.

*Soup for You, Hoog Catharijne, Utrecht. Open: ma t/m wo 9-19 u, do 9-21u, vr 9-19u, za 9-18u. Tel 030-2316272, www.soup4you.com