Wereld feliciteert winnaar opnieuw

Na de valse start van vijf weken geleden zijn vanochtend de diplomatenpennen over de hele wereld opnieuw in de inkt gedoopt om George W. Bush te verwelkomen als de nieuwe president van de Verenigde Staten. De toonzetting van beleefde gelukwensen en voorzichtig optimisme is niet anders dan die van daags na de verkiezingen, toen heel wat overhaast verstuurde gelukwensen moesten worden ingetrokken.

De Chinese president Jiang Zemin liet vanochtend weten dat hij gaarne bereid is samen te werken met Bush om de goede Amerikaans-Chinese betrekkingen verder te ontwikkelen. Onder Clinton werd China een `strategische partner' van de VS en Peking hoopt dat Bush de lijn van zijn voorganger voortzet. Op zijn beurt hoopt Taiwan op blijvende Amerikaanse steun om China op veilige afstand te houden. In zijn gelukstelegram zegt president Chen Shui-bian zich te verheugen op versterking van de banden met de VS.

De Israëlische demissionaire premier Ehud Barak zegt ervan overtuigd te zijn dat de VS ook onder het presidentschap van Bush zijn inspanningen zal voortzetten om de volkeren in de regio te helpen bij hun streven naar vrede. De Palestijnse Autoriteit in Gaza spreekt de verwachting uit dat Bush het vredesproces nieuw leven zal inblazen.

De regerende Talibaan in Afghanistan vragen Bush de problemen tussen hun land en de VS (over de uitlevering van de terrorist Osama bin Laden) op te lossen met onderhandelingen en niet door nieuwe sancties in te stellen, zoals de VS en Rusland de VN hebben voorgesteld.

Secretaris-generaal Robinson van de NAVO zei dat Bush in zijn campagne blijk heeft gegeven van zijn ,,sterke en persoonlijke toewijding aan de NAVO''.