Verguisde Ier maakt vertrouwen waar

Voor welgeteld 2.416 toeschouwers voetbalde David Connolly zaterdag nog met Excelsior tegen VVV. Gisteravond speelde de Ierse spits in het shirt van Feyenoord opnieuw in Limburg, al gaf het povere Fortuna Sittard hem het idee dat hij nog steeds tot optredens in de eerste divisie was veroordeeld. Op dat niveau scoorde Connolly aan de lopende band en die gave demonstreerde hij ook tegen de nummer achttien van de eredivisie. Zo'n kunst was het niet om verdedigers van het kaliber Volmer en Akerboom te dollen. Toch werd Connolly na de 4-2 zege van Feyenoord als een verloren zoon aan de borst gedrukt.

Twee jaar geleden werd de 23-jarige Ier door de toenmalige Feyenoord-coach Leo Beenhakker uit de Kuip verbannen, toen hij na het Champions League-duel met Kosice woedend zijn shirt door de kleedkamer had gesmeten. Met instemming van technisch-directeur Rob Baan werd Connolly tijdelijk bij Wolverhampton Wanderers gestald, waarna hij furore maakte bij satellietclub Excelsior. Vorig seizoen tekende de reserve-spits van het Ierse elftal voor 29 goals, tot zaterdag stond hij alweer op dertien treffers. Dat mocht ook wel met een jaarsalaris van ruim twee miljoen gulden en dat prijskaartje heeft als een molensteen om zijn nek gehangen.

Het was een bizarre gedachte dat de door Feyenoord uitgeleende Connolly bij de oud-papierclub meer verdiende dan al zijn teamgenoten bij elkaar. Maar de in Engeland geboren Ier heeft zijn ballingschap waardig ondergaan. Ogenschijnlijk stoïcijns sloot hij gisteravond een gedenkwaardige periode in zijn carrière af. ,,Ik schatte de kans dat ik ooit zou terugkeren bij Feyenoord op nul'', vertelde Connolly op bedeesde toon. Zo al een rebel in hem schuilt, dan houdt de nieuwe nummer negen van Feyenoord die kant van zijn karakter nu zorgvuldig verborgen. Door wraakgevoelens had Connolly zich bij zijn triomfantelijke terugkeer niet laten leiden. ,,Make sure you don't write that'', klonk het bijna dreigend.

Connolly besefte ongetwijfeld dat één treffer tegen Fortuna hem nog niet het recht gaf het beleid van Beenhakker te kapittelen. Dat doelpunt werd hem bovendien na een kwartier in de schoot geworpen, toen middenvelder Paauwe bij een schotpoging uitgleed en de bal via Fortuna-verdediger Akerboom voor de voeten van Connolly kwam. Feilloos passeerde hij keeper Hesp en het is de vraag hoeveel goals Feyenoord nog van Connolly mag verwachten. Coach Van Marwijk zal zich gisteravond hebben afgevraagd waarom technisch-directeur Baan de Ier niet eerder heeft teruggehaald.

Minzaam glimlachend constateerden Baan en voorzitter Van den Herik gisteravond in Sittard dat de naar Brazilië terugkerende Somalia snel zal worden vergeten nu Feyenoord eindelijk weer een echte spits kan opstellen. De Zweedse aanwinst Elmander zal na de winterstop vermoedelijk een tijdje in de wachtkamer moeten plaatsnemen. ,,Tot vandaag hadden we al 37 punten, zo slecht hebben we het zonder Connolly dus niet gedaan'', sprak Van Marwijk relativerend. Maar in de UEFA-Cupduels met VfB Stuttgart had Feyenoord een pure spits als Connolly goed kunnen gebruiken.

Bovendien bewees de kleine Ier tegen Fortuna meer te kunnen dan het maken van doelpunten. Slechts één keer had Connolly met de selectie van Feyenoord meegetraind, maar meteen vormde hij een vloeiende combinatie met de Deen Tomasson. En bij de derde Feyenoord-goal van de jonge Smolarek fungeerde Connolly als aangever. ,,Vergeet niet dat ik bij Feyenoord door betere spelers word omringd dan bij Excelsior'', zei Connolly. ,,Ik heb een prachtige tijd gehad bij Excelsior en ik heb mijn verblijf bij die club nooit als een straf ervaren. Maar het is een uitdaging te kunnen spelen voor wellicht de grootste club van Nederland.''

Met enkele fraaie hakballetjes in zijn duetten met Tomasson leek het soms alsof Connolly in de zaal voetbalde. Aan één gesprek in de kleedkamer had hij genoeg gehad om de Deen te begrijpen. ,,We hadden de strategie bepaald hoe we de tegenstander in het strafschopgebied konden vernietigen'', zei Connolly. ,,Tomasson en ik konden elkaar goed vinden, dit smaakt naar meer.'' De complimenten van coach Van Marwijk klonken hem als muziek in de oren. ,,Ik vind het knap dat David na één training zich op dit hoge niveau heeft gemanifesteerd. Het leek wel alsof hij al jaren bij Feyenoord speelt.'' En droogjes: ,,Formeel is dat ook zo.''

Ook libero Van Wonderen toonde zich onder de indruk van het spel van Connolly. ,,We wisten natuurlijk dat David doelpunten kon maken. Maar het was vooral zijn verdienste dat we zoveel kansen hebben gecreërd. We mogen het ons zelf verwijten dat we slechts vier keer hebben gescoord, want een uitslag van 7-2 was mogelijk geweest. Aan Connolly heeft het niet gelegen. Hij was altijd aanspeelbaar en hield de bal goed vast. David zal ongetwijfeld onder druk hebben gestaan. Maar dat heeft hij niet laten merken.''

    • Onze Robert Misset