Van Maria tot Mondriaan

Kunst en kunstgeschiedenis zijn zo geliefd dat er voor sommige kunsthistorische cursussen geloot moet worden. Eind januari gaat een groot aantal nieuwe colleges, lessen en lezingen van start. Een selectie.

Universiteit Leiden

In de collegereeks `Houtskool, beitels en licht' gaan verschillende sprekers in op de relatie tussen fotografie en schilderkunst, zoals in het werk van Degas en Breitner. Verder kunnen geïnteresseerden onder meer `à la carte' colleges volgen over moderne beeldende kunst, architectuur, kunstnijverheid, Etruskische kunst, Franse en Italiaanse kunst en kunstliteratuur, de kunst van het moderne Wenen en ook niet-westerse kunst zoals Balikunde, islamitische kunst en materiële cultuur, en kunstuitingen van de Indonesische volken.

*Inl 071-5274014 (ma t/m vr 09-13 u), email: alacarte@iclon.leidenuniv.nl

A la carte-colleges kosten ƒ295 voor 13 bijeenkomsten.

Universiteit van Amsterdam

In de collegereeks `De weg naar de hemel. Reliekverering in de Middeleeuwen' staan de relieken van Jezus, Maria en heiligen centraal, die essentieel waren voor de Middeleeuwse gelovigen. De reliekhouders blinken uit door hun sublieme edelsmeedkunst, een kunst die in de Middeleeuwen hoger stond aangeschreven dan de schilderkunst. Verder zijn er cursussen `Inleiding in de kunstgeschiedenis' en `Cultuur en samenleving' te volgen.

*Inl 020-5254594. Colleges starten begin jan en kosten ca ƒ275.

Rijksuniversiteit Groningen

In maart kunnen geïnteresseerden in de collegebanken aanschuiven bij reguliere studenten, bij de colleges `Overzicht architectuurgeschiedenis 19e en 20e eeuw', `Overzicht Moderne kunst' en `Vaardigheden: visuele analyse'. In deze cursus worden eerst de methoden voor analyse van moderne kunst en architectuur uiteengezet en daarna geïllustreerd aan de hand van voorbeelden.

*Inl 050-3635938. Kosten ƒ275, ongeveer 10 bijeenkomsten.

Kunsthistorische Leergangen Utrecht

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Keizers aan de Nijl in het Allard Pierson Museum in Amsterdam bieden de Kunsthistorische Leergangen Utrecht een tweedelige cursus, waarin een beeld geschetst wordt van Egypte vanaf de tijd van Cleopatra. Er zal speciaal aandacht worden besteed aan de rol van Egypte voor Rome en aan mummieportretten(ƒ80). Verder kan onder meer een elfdelige `Inleiding tot de kunstgeschiedenis' gevolgd worden en zijn er de series `Van romantiek tot Mondriaan' (over de ontstaansgeschiedenis van de moderne kunst), `De kunsthandel', `Muzikale taal' (4 lezingen + concert) en `Keltische kunst en cultuur in Ierland'.

*Inl 030-2769187 (10-14u), email: info@klu.nl, www.klu.nl

De cursussen variëren sterk qua aantal bijeenkomsten en prijs.

Hoger onderwijs voor Ouderen (Hovo)

Een aantal universiteiten en hogescholen biedt een speciaal onderwijsprogramma voor 50-plussers. Er is geen speciale vooropleiding vereist. Hovo-cursussen kosten, afhankelijk van het aantal bijeenkomsten, tussen ƒ200 en ƒ300. Algemene informatie: ma, wo en vr 024-3611977.

Hovo Leiden

Van 14 febr t/m 21 mrt wordt het college `De opkomst van naturalisme en realisme in de Japanse kunst' gegeven. In de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag start op 9 febr de collegereeks `Beeldende kunst als muziek in de oren', over het verband tussen beeld en klank. Aan de orde komen kunstenaars als Kandinsky, Klee en Mondriaan. Twee colleges worden gegeven in het Haags Gemeentemuseum aan de hand van stukken uit de collectie.

*Inl 071-5277299, email: hovo@ics.leidenuniv.nl

Hovo Utrecht

De Universiteit Utrecht biedt twee cursussen aan: Beeld en Werkelijkheid in de 17e eeuwse kunst en Ierse kunst, over het ontstaan en de ontwikkeling van de Ierse kloostercultuur. Deze cultuur heeft veel invloed gehad op de Ierse middeleeuwse kunst en de kloostercultuur op het vasteland. Er wordt aandacht besteed aan manuscripten, edelsmeden en de architectuur van kloosters.

Hogeschool de Horst in Driebergen biedt twee collegeseries van tien delen: `Beeldende kunst van de 20ste eeuw' en `Geschiedenis van de opera'.

*Inl 030-2533483

Hovo Limburg

In Maastricht is de cursus 'Groots en meeslepend' te volgen. Hierin worden 19e eeuwse schilderwerken behandeld die volgens het principe `hoe groter hoe beter' op enorme doeken zijn geschilderd. Verder: Cultuurgeschiedenis van Jemen, Moderne architectuur, Aspecten van de antieke cultuur en Kunst van la belle epoque.

*Inl 043-3466628, www.hovolimburg.nl

Hovo Groningen

De cursussen Pioniers van de nieuwe tijd, over de beeldende kunst en architectuur in de 15e en 16e eeuw, en Kunstenaarsportetten zijn hoor- en werkcolleges. De kosten liggen hierdoor wat hoger dan gemiddeld: ƒ385.

*Inl 050-3636597.

Haags Gemeentemuseum

Vanaf 2 febr wordt er een serie van tien lezingen gehouden over aspecten van de beeldhouwkunst, met aandacht voor de Laokoön-groep, Michelangelo, Freud, Lessing, Rodin, de Venus van Milo, Brancusi en Beuys. Kosten ƒ100, studenten gratis. Voorts, vanaf 7 febr, drie lezingen getiteld `Berlage, Colenbrander en Copier: drie coryfeeën binnen de Nederlandse vormgeving'. Kosten ƒ45.

*Inl 070-3381120

Volksuniversiteit Vlaardingen

Vanaf 24 jan schetst de 12-delige cursus `Niets menselijks is hen vreemd' een beeld van de Griekse en Romeinse mythologie en de invloed van die verhalen op de beeldende kunst. Ook worden op 18 en 25 jan twee lessen aangeboden ter gelegenheid van de tentoonstelling `Farao's van de zon' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (ƒ50). Verder: `Van Van Goyen tot Graffiti', over de wisselwerking tussen kunstenaars en het landschap, en `Spaanse Middeleeuwse kunst'.

*Inl 010-4603354 (ma t/m vr 9-12u). De cursussen kosten ca ƒ175.

Veel volksuniversiteiten bieden cursussen aan op het gebied van kunstgeschiedenis.

    • Vera Spaans