SOEP VAN KIP EN NOEDELS

Soep is weer `in'. Er zijn restaurants die niets anders te bieden hebben, zoals de Engelse keten SoupWorks. Ook in Amsterdam en Utrecht zijn Soepshops waar je soep kunt eten of afhalen. Onderzoekers van de University of Illinois in Amerika vroegen duizend mensen naar hun soepvoorkeur. Zij relateerden de bevindingen aan persoonlijkheidstype. Liefhebbers van minestronesoep zijn allereerst gezondheidsfanaten. Fans van groetesoep zijn introverte huismussen die op de bank tijdschriften lezen. Smult u van tomatensoep, dan houdt u van avontuur, sociaal contact, huisdieren en boeken. Ik gooi ook een wapen in de strijd: soep van kip en noedels. Valt u daarvoor, dan is de kans groot dat u huiselijk en kerkganger bent. Het is bijna kerstmis, dus die kerkgang is geen probleem. Ik maak een Japanse variant, zodat u zich behalve huiselijk en godsdienstig ook avontuurlijk kunt voelen.Leg de kipfilets een uur in de teriyakisaus. Dep de kip droog en grill of bak de filets in acht tot tien minuten gaar. Bestrijk de filets tijdens het grillen of bakken een paar keer met de teriyakisaus. Is die saus niet te koop, maak hem dan zelf van gelijke delen sojasaus, sake en mirin, met een snuf suiker. Voor het gemak kunt u bouillon gebruiken van tabletten of 1 pot gevogelte fond verdunnen met eenzelfde hoeveelheid water. Lekkerder is het om bouillon te trekken van kipkarkassen of kipdelen met ui, wortels en enkele stengels bleekselderij. Breng de (gezeefde) bouillon aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paksoi in stukken en de champignons in plakken en blancheer beide 2 minuten in kokend water, ze moeten nog beet hebben. Snijd de kipfilets schuin in plakken en de uitjes in snippers. Schep de noedels in twee grote kommen. Leg daarop de plakken kip en de paksoi, champignons en snippers ui. Eet met stokjes, afwisselend kip, noedels en groenten. Slurpen mag. Japanners geloven dat de toevoer van extra zuurstof de smaak verrijkt. Drink tot slot de bouillon.

    • Annelène van Eijndhoven