Selectie Muziek

Mulisch

In de serie `De Keuze van de Schrijver' presenteert Harry Mulisch 18 dec 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw het concert `Zwanenzangen' met pianist Reinbert de Leeuw, klavecinist Bob van Asperen en bas Lieuwe Visser in de laatste muziekstukken van Wagner, Liszt, Froberger, Bach, Schubert en Wolf, terwijl hijzelf fragmenten leest uit De hoogste tijd en De ontdekking van de hemel.

Kerstconcerten

Het Laurentius Ensemble, de sopraan Annemieke van der Ploeg en de fluitiste Lukie Wijnands geven 17 dec 16u een kerstconcert in het kerkje van Breede bij Warffum met muziek van Mendelssohn, Purcell, Bach, Telemann, Pijper en Charles Ives. Res 0595-422138.

Het Zweedse ensemble Mare Balticum geeft onder de titel `Jula Songh' een kerstconcert als de Scandinavische versie van het lichtfeest van Santa Lucia met Latijnse gezangen en 16de en 17de eeuwse kerstliederen uit Zweden en Duitsland. 15 dec. 20u15 Stadhuis Devbenetr; 16 dec. 20u15 Geertekerk Utrecht; 17 dec 20u15 Waalse Kerk Amsterdam.

Cappella Pratensis geeft een serie kerstconcerten onder de titel O admirabele commercium met kerstmotetten uit de tweede helft van de 15de eeuw van Josquin des Prez, Johannes Regis, Antoine Brumel en Jean Mouton. 19 dec 20u15 Oud-Katholieke Kerk Juffrouw Idastraat 7, Den Haag; 20 dec. 20u15 De Waag, Aalmarkt 21 Leiden; 22 dec. 20u15 Pieterskerk Utrecht.

Koor en orkest van The Academy of Ancient Music geven olv Paul Goodwin en mmv de zangers Nancy Argenta, Hilary Summers, Paul Agnew en George Mosley uitvoeringen van de cantates nrs 3, 4, 5 en 6 van het Weihnachts-Oratoiruum van Bach. 17 dec. 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

In de serie `Wereldberoemde barokorkesten' geven Les Arts Florissants olv William Christie 18 dec 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw uitvoeringen van verschillende kerstmuzieken van Charpentier.

Centro-Matic

Indierockgroep uit Texas zoekt het gat in de alternatieve markt tussen Guided By Voices en Will Oldham, met hier en daar een vleugje Hank Williams. 14 dec Vera, Groningen, 15 dec Ekko, Utrecht, 16 dec Rotown, Rotterdam, 17 dec Paradiso, Amsterdam.

Carl Craig

Ambient-technopionier uit Detroit presenteert zijn liveproject Paperclip People. 15 dec Nighttown, Rotterdam.