Selectie Galerie

After Black-Out

De kleur zwart staat centraal op de expositie After Black-Out in Galerie Paul Andriesse, met werk van Willem Oorebeek, Rob Renoult, Jan van de Pavert en Antonietta Peeters. Oorebeek maakt in zijn werk gebruik van bestaande beelden, zoals affiches en tijdschriftcovers. Deze drukt hij af in louter zwarte tonen, zodat het beeld alleen door lichtreflectie zichtbaar zijn. Van de Pavert toont een zwart-rubberen schaalmodel van een modernistisch flatgebouw, Peeters laat een serie schilderijen van duistere landschappen zien en Renoult presenteert diverse portretfoto's van bezoekers aan een hiphopavond in Paradiso. T/m 27 jan (gesloten 24 dec t/m 1 jan), Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

The Permanent Collection

Galerie Serieuze Zaken presenteert onder de titel The Permanent Collection zo'n honderd foto's van bekende en minder bekende kunstenaars. Te zien zijn o.a. enkele fraaie (zelf)portretten van Cindy Sherman, Gavin Turk, Inez van Lamsweerde, Gilbert & George en Shirin Neshat, een polaroid van Araki en een serie snapshots van Turner Prize-winnaar Wolfgang Tillmans. De werken zijn afkomstig uit de galerie en uit de collectie van de Rotterdamse verzamelaar Wouter van Leeuwen. T/m 31 dec, Elandstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Fransje Killaars

De zes tweepersoonsbedden die Fransje Killaars in Galerie de Expeditie tentoonstelt, doen pijn aan je ogen. De kunstenares heeft zes geblokte bedspreien in felle, contrasterende kleuren als gifgroen en paars geweven. Elders in de galerieruimte hangt het zogenaamde rookgordijn dat Killaars in de zomer van 1999 maakte tijdens een bezoek aan een psychiatrische inrichting. Killaars verzamelde daar de sigarettenpeuken van patiënten en reeg die aan draden aaneen tot een vliegengordijn. T/m 27 jan, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 10u30-18u, za 14-18u.

Jan van Munster

In het werk van Jan van Munster speelt energie een belangrijke rol. Voor zijn installatie Hemeltranen in de Watertoren in Vlissingen hing hij een zes meter lange koperen buis aan het plafond. Met behulp van een compressor liet de kunstenaar de in de ruimte aanwezige waterdamp bevriezen, zodat er een witte lijn oplicht in de verduisterde watertoren. Het hooggekwalificeerde water dat zo gewonnen wordt uit de ijskristallen, geeft volgens Van Munster energie. T/m 21 jan (gesloten 25 dec t/m 3 jan), Rijksweg A58, Vlissingen. Do t/m zo 12-17u. In Kunstcentrum De Willem 3 (Oranjestraat 4, Vlissingen) exposeert Van Munster t/m 28 jan zijn recente Brainwaves: lijnen van helder blauw licht die gebaseerd zijn op een ECG van de hersenen van de kunstenaar.

En verder

Een installatie van Dora Garcia en foto's van Jan Rothuizen t/m 20 jan bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam: foto's van Elger Esser t/m 28 jan in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft.