Rijksmuseum 1

Architect Hans van Olphen heeft in deze krant van 5 december het verlossend woord gesproken over de problemen in, om en door het Rijksmuseum. Als een nieuwe Alexander de Grote lost hij met een zwaardhouw het raadsel van de Gordiaanse knoop op. Sloop dat gebouw met een gat in plaats van de grootste toegangspoort naar het nieuwe Amsterdam-Zuid, wat de gemeente destijds voor ogen stond. Een knappe historische vondst: Amsterdam-Zuid bestond nog niet eens op papier, het was polderland in de gemeente Nieuwe Amstel. Hoe het ook zij: het gebouw staat in de weg van een gezonde planontwikkeling. Slopen van het obstakel, een fantastische kans voor een nieuw ,,21ste-eeuws museum dat reeds gerealiseerde hedendaagse musea zal overtreffen''. Het gesteggel over de al-dan-niet openbare doorgang is dan over. Het was, als ik me niet vergis, PvdA-wethouder Van der Vlis die daar tramrails wilde leggen: voor nieuwe trambanen lag subsidie klaar in Den Haag. De oogkleppen van Van Olphen zijn even dicht als die van Van der Vlis.

Het Centraal Station is ook zo'n miskleun van de oude Cuypers. De stad kreunt nog onder de gevolgen, zo verkondigt deze profeet. De geschiedenis herschrijven moet een machtig gevoel geven. Kwaad kan het niet zolang het maar papieren onzin blijft.

    • Geurt Brinkgreve Amsterdam