Ook aanklacht tegen soldaten RPF wegens genocide Rwanda

De aanklagers van het VN-Tribunaal voor Rwanda bereiden aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid voor tegen soldaten van het Rwandese Patriottische Front (RPF), de rebellenbeweging die in 1994 een einde maakte aan de genocide en nu de macht uitoefent. Dit heeft Carla del Ponte, de procureur van het VN-Tribunaal, gisteren in het Noord-Tanzaniaanse Arusha gezegd, waar het tribunaal zitting heeft.

Het tribunaal heeft tot nu toe alleen uitvoerders en instigatoren van de genocide berecht. ,,Het tribunaal heeft deels gefaald wegens zijn gebrek aan onpartijdigheid'', zei een waarnemer in Arusha onlangs. ,,Waar zijn de RPF-commandanten die hebben gemoord? De huidige Rwandese regering weet dondersgoed wie in eigen gelederen de schuldigen zijn.''

Het goeddeels uit Tutsi's bestaande RPF beging in 1994 misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn offensief tegen de toenmalige regeringstroepen en Hutu milities. De Tutsi soldaten, veelal geconfronteerd met het verlies van hun hele familie, lieten zich menigmaal door wraak overmannen. Tijdens de gigantisch grote bloedbaden door de Hutu's tegen de Tutsi's vielen deze moordpartijen echter nauwelijks op. In het proces om in het reine te komen met het verleden menen waarnemers dat ook deze misdaden dienen te worden bestraft.

Tot nu toe is dat niet gebeurd uit vrees voor tegenwerking van de Rwandese autoriteiten. Medewerking van de overheid is essentieel voor het tribunaal want al het onderzoek voor de rechtzaken vindt plaats op Rwandese bodem. Volgens procureur Del Ponte heeft de Rwandese president Paul Kagame medewerking toegezegd.

Del Ponte beloofde verder betere aanklagers te benoemen. Rechters en advocaten hebben geklaagd over het slechte werk van de aanklagers. Een advocaat zei onlangs: ,,We hebben de bewijzen van de aanklager aan flarden gescheurd''. Dit komt regelmatig voor maar volgens Del Ponte werd hun gebrekkige werk gecompenseerd door de rechters. ,,Dit betekent dat we heel goede rechters hebben, want zij kunnen de fouten van de aanklagers corrigeren.''

Del Ponte beschuldigde twee niet nader genoemde Afrikaanse landen geen verdachten van de genocide te willen uitleveren aan het tribunaal. Eén van de twee landen is vermoedelijk Congo. President Kabila van Congo herbergt honderden soldaten van het voormalige Rwandese leger en milities, die nu aan zijn zijde vechten in de Congolese burgeroorlog.