NKI en Galapagos zoeken oncogenen

Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam gaat samenwerken met het Nederlands-Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos Genomics om nieuwe genen op te sporen die een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Het samenwerkingsverband, dat gisteren werd aangekondigd, moet leiden tot nieuwe medicijnen tegen kanker. Galapagos Genomics is een joint venture van het Nederlandse biotech-bedrijf Crucell, dat onlangs naar de beurs ging, en het Belgische Tibotec. Volgens prof.dr. René Bernards van het NKI is het voor universiteiten en kleine instituten noodzakelijk om dit soort samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. ,,Er komt zoveel technologie op het gebied van `genomics', waarmee je de functie van genen kunt bestuderen. Dat kun je nooit allemaal in eigen beheer ontwikkelen.''