KPN breidt voor 1,1 mrd uit in België

KPN Mobile koopt voor 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden) het belang van France Telecom in KPN Orange in België. KPN Mobile krijgt daarmee de Belgische aanbieder van mobiele telefonie geheel in handen.

Dit heeft moedermaatschappij KPN vanochtend bekendgemaakt. KPN had al vijftig procent van de aandelen. De investering komt op een moment dat KPN juist belangen moet verkopen om verbetering te brengen in zijn schuldpositie. Gisteren werd bekend dat kredietbeoordelaar Moody's overweegt de kredietwaardigheid van KPN te verlagen als het telecombedrijf er niet snel in slaagt de huidige schuld – circa 21 miljard euro – te verlagen. Op de beurs in Amsterdam daalde het aandeel van KPN vanochtend met ruim 3 procent tot 14,99 euro, na een daling van 7 procent een dag eerder.

KPN heeft een ,,sterke driehoek'' gerealiseerd in België, Nederland en Duitsland, aldus KPN-bestuurder J. Drechsel in een toelichting. KPN denkt in die landen kosten te kunnen besparen bij de exploitatie van het huidige netwerk en bij de bouw van zogenoemde UMTS-netwerken voor geavanceerde mobiele telefonie. Daarnaast heeft KPN een belang van 15 procent in een UMTS-vergunning voor Groot-Brittannië.

KPN bevestigde vanmorgen dat het zal meedingen naar een van de UMTS-licenties die België naar verwachting in het eerste kwartaal van 2001 zal aanbieden. Bestuursvoorzitter D. Karsten van KPN Mobile zei dat de Belgische regering zou kunnen kiezen voor een `schoonheidswedstrijd' in plaats van een veiling.

France Telecom moest van de Europese mededingingsautoriteiten zijn belang in KPN Orange verkopen omdat het al een meerderheidsbelang heeft in een andere Belgisch telecombedrijf, Mobistar. De Fransen werden eigenaar van het belang in KPN Orange, toen ze in mei het Britse Orange overnamen van telecombedrijf Vodafone. KPN Mobile mag de merknaam Orange in België blijven gebruiken tot 1 oktober 2002.

KPN Orange is gevestigd in Brussel en telt 870 werknemers, 34 eigen winkels en heeft met 500.000 abonnees 23 procent marktaandeel. KPN is in België verder actief als internetaanbieder (Planet Internet Belgium) en leverancier van marketingdiensten voor bedrijven (SNT International).