KINDERAGENDA

Honden

Wie wordt de best geklede hond van Nederland? Dat weten we pas zondagmiddag 17 december als de best geklede man van Nederland (Jules Deelder) de winnaar bekendmaakt. In Calypso 2001 in Rotterdam begint 17 december om 12u het Grote en Kleine Hondenfeest. Eerst is er om 12u op het Schouwburgplein een Dog Parade (inschrijven 11u30); iedereen mag - het liefst verkleed - meedoen en de parade vertrekt dan richting Calypso. De prijsuitreiking is `s middags op de Dogwalk. In Calypso is ook een speciale Hond-en-Baas-Foto-Studio ingericht door het Rotterdamse duo Ari Versluis/Elly Uyttenbroek, waar honden en baasjes kunnen worden gefotografeerd, Roland Vonk van Radio Rijnmond leidt een Hondentalkshow en hij zal het vooral hebben over `De Hond in de Kunst', `De Hond in wetenschap' en `De werkende Hond'. En vind je het kapsel van je hond toch een beetje saai, dan geeft Henk Renes van kapsalon Balou een demonstratie en ook advies voor een nieuw gaaf kapsel. Verder worden er mooie hondenverhalen verteld, worden honden uit het asiel voorgesteld die op zoek zijn naar een nieuw baasje en wordt een bezoek gebracht aan de dierenopvang van de Abraham van Stolkweg. `s Avonds vanaf 20u30 is er The All Star Dog Revue, waar bekende Rotterdamse artiesten/hondenbezitters als Annie Berini, Joris Lutz, Richard Groenendijk en Theo Braams een avond met Hondensongs brengen zoals No dogs allowed van José Feliciano en Bello van Annie M.G.Schmidt.

*Het Kleine Hondenfeest op zondag 17 december vanaf 12u-18u in Calypso, Mauritsweg 5, Rotterdam, inschrijven kost voor kleine honden ƒ7,50 en voor grote ƒ10 (baasjes gratis, introducés ƒ5). The All Star Dog Revue ook in Calpyso vanaf 20u30. Kaarten à ƒ15 reserveren 010-4022019 of www.calypso2001.nl

Striphelden

Je kan als de stoere zeebonk Popeye gaan, maar ook als Kuifje, kapitein Rob, Haddock, Kappie, viking Thorgal, Suske of Wiske, Astrix of Obelix. Zaterdag 16 december wordt in het Maritiem Museum Rotterdam de expositie Alle Haaien! - striphelden op Zee! geopend en kan je meedoen met een gratis look-alike wedstrijd door je als `stripheld op zee' te verkleden; elk uur wordt de best verklede stripheld beloond met een prijs. Vanaf 14u brengt tv-presentator Bart Bosch, bekend van Kinderen voor kinderen, elk uur met zijn groep van acht acteurs een stripverhaal tot leven. Om 12u Suske en Wisske, 13u Asterix en Obelix, 14u Kuifje en kapitein Haddock en 15u Popeye. Bezoekers kunnen met hun favoriete stripfiguur op de foto (wel je eigen fototoestel meenemen), zich door een sneltekenaar als stripheld laten vastleggen, hun eigen stripverhaal tekenen en in de Kleine Aula worden tekenfilms vertoond. Ook krijgt iedereen een stripballon mee naar huis.

*Doorlopend programma van 12-16u bij de opening van de striptentoonstelling Alle Haaien!- striphelden op zee op zaterdag 16 december met stripverhalen door acteurs, de beste imitatie van eens stripheld, tekenfilms en zelf je stripverhaal tekenen in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. De toegang is gratis. Inl 010-4029264.

Kerstman

,,Ik heb in tijden niet zo heerlijk geslapen'', vertelde de Kerstman afgelopen maandag. Hij logeert tijdelijk op de bovenverdieping van museum Comenius in Naarden, omdat het huis waar hij normaal verblijft (en dat geheim moet blijven) niet beschikbaar was. Alle hotels en bungalowparken zaten ook al vol. Maar gelukkig hoorde hij via, via (Sinterklaas) dat sommige musea zich tegenwoordig als `hotel' aanbieden. Zijn tijdelijke logeerkamer bestaat uit meubels en allerlei spulletjes die door medewerkers van het museum verzameld zijn om zijn woonkamer er zo huiselijk mogelijk uit te laten zien. Op zatermiddag 16 en woensdagmiddag 20 december van 14-15u30 kan je hem een bezoekje brengen met een kerstkleurplaat die je met een persoonlijke wens bij hem kunt inleveren (wie weet komt je wens wel uit!) en misschien wil hij ook nog wel een spannend kerstverhaal voorlezen.

*Bezoek de Kerstman op zaterdag 16 en woensdag 20 december van 14-15u30 in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden-Vesting. Toegang ƒ5 (inclusief toegang en traktatie). Inl 035-6943045 of www.comeniusmuseum.nl

Ster van Bethlehem

Ging het om een vlammende komeet, de explosie van een ster of een bijzondere samenstand van heldere planeten? Geleerden praten al eeuwen over wat er precies gebeurde bij de geboorte van Jezus, zoals staat beschreven in het evangelie van Mattheus. In het dertig minuten durende programma De Ster van Bethlehem in het Planetarium van Artis passeren alle drie de verklaringen de revue. Met een reusachtige sterrenprojector worden bezoekers tweeduizend jaar terug in de tijd gebracht en op de grote koepel verschijnt de sterrenhemel zoals die eruit zag ten tijde van Jezus' geboorte. Tijdens de voorstelling blijkt dat er rond Jezus' geboorte inderdaad sprake was van een bijzonder sterrenkundig verschijnsel, dat alleen in het Midden-Oosten was te zien. Uitgelegd wordt dat Jezus mogelijk twee jaar voor het begin van onze jaartelling in de zomer ter wereld is gekomen. Ook in het Planetarium Sterrenfeest met Bert en Ernie. Aart heeft een nieuwe computer, maar kan er nog niet zo best mee omgaan. Tommie en Ieniemienie lukt het beter. Zij spelen het Bert en Ernie spel: Bert en Ernie zitten in de computer. Door een domme fout van Aart komen hij, Tommie en Ieniemienie ook in de computer terecht, maar ze willen terug naar Sesamstraat.

*De Ster van BetHlehem van 16 december t/m 7 januari dagelijks 11u, 12u 13u 15u en 16u en Sterrenfeest met Bert en Ernie dagelijks om 14u in het Planetarium van Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang tot Artis, kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ18,50 en volwassenen ƒ 26,50. Inl 020-5233534.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: T. Schoemaker