Japanse economie krimpt, terugkeer naar recessie

De Japanse economie is in het derde kwartaal gekrompen. Dit meldt de krant Asahi vandaag op basis van overheidsbronnen. Het Japanse Economisch Planbureau (EPA) meldde vorige week nog 0,2 procent groei.

Het EPA heeft bij berekening van het bruto binnenlands product (BBP) niet gewacht op cijfers van het ministerie van Financiën over bedrijfsinvesteringen, stelt de krant Asahi vanmorgen op zijn voorpagina, maar heeft in plaats daarvan eigen onderzoek gebruikt dat sterke groei van bedrijfsinvesteringen toonde. De sterke investeringsgroei waarvan EPA aanvankelijk uitging, 7,8 procent, was de pilaar onder het aanvankelijke groeicijfer over het derde kwartaal. De investeringsgroei die Financiën uiteindelijk meldde kwam uit op vrijwel nul. Daarmee haalde het de basis onder de groei van het derde kwartaal volledig onderuit.

Econoom Vincent Musumeci van ABN Amro in Tokio gaat ervan uit dat het derde kwartaal inderdaad een negatieve groei vertoont en verwacht hetzelfde voor het lopende kwartaal. ,,Japan komt technisch weer in recessie'', meent Musumeci. Oorzaak van de onduidelijkheid is volgens hem de overgang naar een nieuwe wijze van berekenen. Het EPA is bij de berekening van het bbp afgelopen kwartaal overgestapt op de nieuwste norm van de Verenigde Naties, de zogenoemde SNA'93. Tot die tijd werd de SNA-norm uit 1968 gebruikt. Zonder een relatie te leggen met het verhaal van de Asahi publiceert het EPA vandaag op zijn website ,,ter referentie'' nieuwe cijfers over het derde kwartaal op basis van de oude SNA'68 die een krimp van het bbp met 0,3 procent tonen. Bedrijfsinvesteringen zijn zwakker en particuliere consumptie is plots gekrompen in plaats van neutraal.

Het vertrouwen in de Japanse economie kreeg gisteren al een klap met publicatie van de tankan, het kwartaalrapport van de centrale bank over toekomstverwachtingen van het bedrijfsleven. ,,Zorgen over vertraging [van economisch herstel] zijn nu reëel geworden'', concludeerde econoom Takehiro Sato van Morgan Stanley Dean Witter in een rapport gisteren. De tankan toonde een abrupt einde aan de verbetering van de afgelopen twee jaar van het toekomstvertrouwen in het bedrijfsleven. De schulden na faillissementen hebben in november al het naoorlogse jaarrecord overtroffen. De partij van premier Mori heeft gisteren voorstellen gedaan voor meer belastingverlaging.

    • Hans van der Lugt