Jackson en Queen in Hall of Fame

Popzangers Michael Jackson en Paul Simon en de hardrockgroep Aerosmith zullen toetreden tot de Rock'n'Roll Hall of Fame in Cleveland. Ook soulzanger Solomon Burke, de groepen The Flamingos, Queen en Steely Dan, en rock'n'roll-pionier Ritchie Valens krijgen op 19 maart een plaquette met hun naam in het pantheon van de popmuziek. Voor toelating tot de Hall of Fame komen artiesten in aanmerking, die minstens 25 jaar geleden hun eerste plaat maakten. Wie wordt toegelaten tot de Hall bepalen 1.000 internationale popexperts en -critici.

Tot de genomineerden wie dit jaar de toelating uiteindelijk werd ontzegd, behoorden onder meer de hardrockers AC/DC, Lou Reed en de heavy-metalpioniers van Black Sabbath.

De oprichter van het Island-label Chris Blackwell is wel uitverkoren, in de categorie `niet optredende toegelatene'. James Burton, de gitarist die heeft gespeeld met Elvis Presley, en Johnnie Johnson, eens de pianist van Chuck Berry, hebben in de categorie `begeleidende toegelatene' eveneens de Hall of Fame gehaald. Vooral Johnson, de inspiratie voor Berry's Johnny B. Goode, moet vereerd zijn met dit eerbetoon. Hij begon onlangs een proces tegen Chuck Berry wegens de auteursrechten van rock'n'roll-klassiekers als `Sweet Little Sixteen' en `Roll Over Beethoven'.

Johnson is ten onrechte nooit vermeld als co-auteur, beweert hij, en eist nu miljoenen dollars aan achterstallige royalties van Berry.