Internationaal

LONDEN

Onder invloed van de gisteren sterk gedaalde technologiebeurs Nasdaq in New York gingen de koersen vanochtend op de beurs van Londen over een breed front omlaag. De FTSE-index noteerde vroeg in de middag 6.297 punten, een daling met 106 punten. Het aandeel in die daling van telecomsector (Vodafone en Cable & Wireless) en banken samen was 27 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt moesten met name de fondsen op de `Neuer Markt' (voornamelijk technologie) het ontgelden. De Nemax-index ging daardoor 3 procent omlaag. Ook de DAX-index viel terug, naar 6.519 punten. Tegenover het slot van gisteren was het negatieve verschil ruim honderd punten. De grootste verliezer in de DAX was Deutsche Bank, dat ruim 3 procent inleverde door een negatief advies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor de bankensector als geheel.

PARIJS

Op de beurs van Parijs werd het grote toeleveringsbedrijf voor de autoindustrie Valeo getroffen. Het aandeel leverde ruim 4 procent in door de prognose dat de Amerikaanse autoindustrie inzakt. Valeo heeft in de VS enkele grote klanten. De CAC-verloor 85 punten op 5.878.

TOKIO

Op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag de aandelenkoersen, aangevoerd door de technologiefondsen, onder druk komen te staan. De Nikkei-index verloor 242 punten (1,6 procent) op 14.927. Onder de grootste dalers bevonden zich computerfabrikant Fujitsu, elektronicaconcern NEC, telecombedrijf NTT DoCoMo en hightechbedrijf Nikon. Zij zagen hun beurskoersen enkele procenten slinken.

De overige beurzen in het Verre Oosten verloren eveneens terrein. In Hongkong stond de Hang-Sengindex 1 procent lager. De beurs in Zuid-Korea sloot de handel af met een verlies van 1,9 procent. In Sydney ging de belangrijkste beursgraadmeter, de All Ordinaries-index, 0,6 procent omlaag.

NEW YORK

De technologiefondsen stonden gisteren onder zware druk op de beurs Nasdaq in New York. Computerconcern Compaq verloor na een winstwaarschuwing bijna 13 procent. Dat had zware gevolgen voor de Nasdaq. De door technologiefondsen gedomineerde beurs leverde 3,71 procent in op 2.823 punten.

De Dow Jones bleek beter bestand tegen het geweld uit de sector informatietechnologie. De index sloot met een winst van 0,24 procent op 10.792 punten. Aangezien het er gisteren al naar uitzag dat Bush de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden concentreerden handelaren zich weer op bedrijfsnieuws.