Harde waarschuwing op pakje sigaretten

Het Europees Parlement heeft gisteren een nieuwe, strenge tabaksrichtlijn aanvaard die producenten verplicht opvallender waarschuwingen op pakjes sigaretten te plaatsen, zoals foto's van aangetaste longen en slechte gebitten.

Verder mogen de producenten geen aanduidingen als `mild' en `weinig teer' meer op de pakjes zetten. De ministers van Volksgezondheid van de vijftien lidstaten van de Europese Unie zijn al eerder akkoord gegaan met de strengere voorschriften. Een laatste versie van de richtlijn moet nu nog formeel door de ministerraad worden geaccordeerd. Het parlement ging nog verder dan de ministers en eiste in een wijziging dat de afbeelding met de waarschuwingen 30 procent van de voorkant van een pakje bestrijkt en 40 procent van de achterkant, in plaats van de 25 procent die de ministers hadden voorgesteld.

De tabakindustrie kritiseerde de richtlijn gisteren fel, als onnodig en bedreigend voor de werkgelegenheid. ,,Dit is een gemiste kans voor een redelijke en verstandige regelgeving'', zei David Davies, vice-president corporate affairs van Philip Morris Europa. Volgens Davies laat de richtlijn meer de opvattingen van mensen zien die de tabaksindustie willen sluiten, dan van rokers die zich willen laten leiden door de werkelijke betekenis van aanduidingen als `weinig teer'.