Groen licht voor onderzoek UMTS-veiling

Het presidium van de Tweede Kamer heeft definitief groen licht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de omstreden veiling van vergunningen voor mobiele telefonie (UMTS) in juli dit jaar. Het presidium, dat het onderzoeksbudget van de Kamer beheert, heeft onderzoeksbureau's gisteren om offertes gevraagd middels een advertentie. Doel van het onderzoek is dat de Kamer kan beschikken over een onafhankelijke `second opinion' over de voorbereiding, de opzet en het verloop van de veiling. In die fasen zijn volgens betrokkenen en deskundigen fouten gemaakt die hebben geleid tot geringe belangstelling voor de veiling en uiteindelijk een lagere veilingopbrengst dan verwacht. Ook zou het ministerie van Verkeer en Waterstaat de veiling te lang hebben laten doorgegaan. Uit het UMTS-onderzoek, dat in februari begint en drie maanden mag duren, moeten volgens het presidium lessen kunnen worden getrokken voor toekomstige veilingen, zoals die van radiofrequenties volgend jaar september.