Film Ocean Warrior uitgesteld

De opnamen voor Ocean Warrior, de duurste Nederlandse film ooit, zijn met een half jaar uitgesteld. Ingewijden twijfelen aan de belangstelling van investeerders.

De opnamen voor de Ocean Warrior, een film over milieu-activist Paul Watson en zijn strijd tegen de walvissenjacht, zouden afgelopen september beginnen. Na enkele keren uitstel is de startdatum nu vastgesteld op 5 februari 2001. Oorzaak is volgens producent Pieter Kroonenburg de drukke agenda van acteur Billy Bob Thornton, die als Watsons mentor een belangrijke rol speelt in Ocean Warrior. Door de verwachte acteursstaking in juni 2001 willen alle filmstudio's komend voorjaar hun films opnemen, aldus Kroonenburg. Hoofdrolspeler James Marsden is door het nieuwe draaischema niet langer beschikbaar en zal worden vervangen door Aidan Quinn (Michael Collins).

Met een budget van 135 miljoen gulden is Ocean Warrior de duurste film die ooit in Nederland werd gemaakt. Het hoge budget is mogelijk door de cv-constructie (commanditaire vennootschap), een door de overheid geïntroduceerde stimuleringsmaatregel voor de Nederlandse filmindustrie. Particuliere investeerders worden hierbij beschouwd als ondernemers, en genieten de bijbehorende fiscale voordelen. Van het oorspronkelijke budget van Ocean Warrior, 114 miljoen gulden, zou ruim 70 miljoen afkomstig zijn van particuliere investeerders (minimale deelname 10.000 gulden, voorspeld rendement 35,4 procent) en ruim 40 miljoen van banken. MPC Capital, het emissiehuis van Ocean Warrior BV, haalde 37,5 miljoen gulden `uit de markt' en sloot eind oktober de eind mei gestarte inschrijving. Het vreemde vermogen, met name een lening bij de Amerikaanse Union Bank, werd verhoogd tot bijna 100 miljoen gulden.

Volgens MPC Capital was er voldoende belangstelling voor de cv, maar was de Union Bank dankzij een verbeterde distributie-overeenkomst bereid tot een hogere lening. Ocean Warrior zal door Paramount in 1500 bioscopen in de VS worden uitgebracht. Ingewijden twijfelen aan de belangstelling van investeerders. Marc Noyons van Arteco Filmfinancing: ,,Vanaf het begin was het een ambitieus project, maar iedereen weet dat het niet liep.'' Mark van Daalen van Meeuwenoord & Partners: ,,Investeerders hebben alleen vertrouwen als er een gerenommeerde bank bij betrokken is, anders niet.'' Volgens producent Kroonenburg is driekwart van het budget al besteed, en is daarmee ruim voldaan aan de verplichting om dat voor eind 2000 te doen.

Ocean Warrior kreeg in juli dit jaar veel publiciteit door de aanwezigheid van acteurs Kim van Kooten en Victor Löw op Watsons schip, de Ocean Warrior, bij de Faroër, waar traditioneel op walvissen wordt gejaagd. De cabaretiers Hans Teeuwen en Theo Maassen werden daar gearresteerd.

De film wordt geproduceerd door Pieter Kroonenburg en Bous de Jong, en geregisseerd door John Badham, die na een eerdere afzegging weer terug is als regisseur. Gecontracteerd zijn verder onder meer de acteurs Jürgen Prochnow en Lukas Haas. De vrouwelijke hoofdrolspeelster is nog niet bekend. Opnamen zijn gepland in Nederland en Malta.

    • Mark Duursma