Druk op Zalmnorm

De noodzaak voor het openbreken van de begrotingsregels is door nieuwe, ongunstige ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) nog groter. Meer dan tot nu toe vreest de PvdA dat er volgend jaar onvoldoende geld beschikbaar zal zijn voor noodzakelijke investeringen in onderwijs, zorg en veiligheid.

Dat bleek gisteren tijdens het debat over de Najaarsnota, de balans van afgelopen boekjaar. PvdA'er Crone zinspeelde op het doorbreken van de zogenoemde Zalm-norm, maar liet zich, ondanks uitlokking van onder meer CDA, GroenLinks, SP en D66 een motie te steunen, niet verleiden daarover nu een uitspraak te doen.

Crone stelde het nog steeds ,,te vroeg'' te vinden voor een dergelijke uitspraak. ,,Het is de afgelopen jaren steeds mogelijk geweest onze wensen op het gebied van nieuwe uitgaven binnen de paarse begrotingsregels te realiseren, omdat er veel meevallers bij de uitgaven ontstonden. We tornen natuurlijk niet aan de Zalm-norm als dat in 2002 ook weer mogelijk blijkt.''

In januari spreken de coalitiepartijen met Kok en Zalm over een mogelijke nieuwe agenda voor Paars.