Doe eens gek met kerst!

In dit land van doe-maar-gewoon ben je met een uitbundige feestjurk tijdens de kerstdagen snel een uitzondering. En een man in een mooi kostuum met gebloemd overhemd is al gauw een uitslover. Maar wat wil je? Nederland heeft geen feestcultuur – ja, tijdens de wereldkampioenschappen hossen in oranje vodden met een pruik op je hoofd –, dus hoe moeten we ooit gewend raken aan iemand die zich mooi heeft uitgedost?

Gelukkig helpt de `alledaagse mode' momenteel een handje. Want de nieuwe najaarscollecties zijn dit jaar een beetje luxer en eleganter dan gewoonlijk. Voor vrouwen zijn er kokette mantelpakjes met glansdraad, lurextruitjes, T-shirts met glitteropdruk, zwierige satijnen rokken, nepbont, veel goud en hoge hakken. En mannen hijsen zich weer strak in het pak, opgevrolijkt met een gekleurd hemd. De stap naar een meer feestelijke outfit lijkt dan ook minder groot dan andere jaren.

Bij Alessandro Caselli in Amstelveen klagen ze niet. De herenmodezaak met merken als Dolce & Gabbana, Dirk Bikkembergs en Jean Paul Gaultier verkoopt het hele jaar door feestkleding. Logisch, met klanten als René Froger. Eigenaren Peter Gokkel en Arthur Peute kopen zelfs speciaal partykleding in voor sommige beroemde klanten.

Tegen het eind van het jaar doen ze er nog een schepje bovenop voor de rest van Nederland. ,,Opvallend aan de nieuwe feestcollecties is kleur. En dan bedoel ik echt kleur, van felroze tot blauw'', aldus Gokkel. ,,De basis blijft een zwart kostuum gecombineerd met een opvallend overhemd. We hebben bijvoorbeeld shirts met felgekleurde pythonprint of bloemdessin van Dolce & Gabbana. Wat goed verkoopt zijn zijden overhemden met diamanten knoopjes.''

Gokkel wijst ook op het nieuwe silhouet voor kostuums: smaller en getailleerder met invloeden uit de jaren zestig en zeventig. En dan de schoenen! Puntiger en met een hogere hak. Wat een verademing na de oerdegelijke en altijd veilige brogue. ,,Wij hebben natuurlijk wel een extreem aanbod en ik verwacht niet dat heel Nederland hier aan mee doet'', waarschuwt Gokkel. ,,Maar over een paar seizoenen haken de trendvolgers wel aan.''

Wie weinig te besteden heeft, kan zich vergapen aan hun etalage. Al stappen er genoeg jongens met een krap budget binnen om een shirt van Gaultier te kopen. ,,Ze combineren dat met een hip pak van H&M of WE. En waarom niet?''

Geld. De meeste mensen geven het liever uit aan de auto, het interieur, vakanties en de hypotheek. Gemiddeld besteden we per jaar per persoon ƒ1220 aan kleding. Met de groei van de economie is dat niet meer geworden. De enige verandering is dat we duurdere kledingstukken kopen en merkbewuster zijn. En als mode een lage prioriteit heeft, dan heeft feestkleding dat zeker. Het vakblad Textilia concludeerde eind vorig jaar samen met het Nipo dat de consument honderd tot vijfhonderd gulden aan kleding voor de feestdagen uitgeeft. En dat het niet eens om echte feestkleding gaat, maar om iets nieuws of iets wat er netjes uitziet en dus ook na de feestdagen gedragen kan worden.

Addy van den Krommenacker van de gelijknamige damesmodezaak in Den Bosch, met o.a. Gucci, Celine, Ralph Lauren en Calvin Klein, bevestigt die multi-draagbaarheid. ,,Als je een feestoutfit van zesduizend gulden koopt, is het toch wel aardig als je dat later nog eens kan combineren met meer alledaagse kledingstukken.'' Wie nu haar slag slaat bij de feestcollecties neemt al een voorsprong op de voorjaarscollecties 2001, die een en al glitter en glans zijn. Van den Krommenacker heeft er in elk geval rekening mee gehouden. ,,Goud, pailletten en lurex zijn belangrijke trends. Waar ik zelf weg van ben, is een kasjmier truitje bezaaid met pailletten van Donna Karan. Voor een gala combineer je het met een lange, wijde rok. En met een wijde zwarte broek val je overdag ook niet uit de toon.'' Van den Krommenacker signaleert niet alleen invloeden uit de jaren tachtig (disco!), maar ook uit de jaren vijftig met een hoofdrol voor de knielange, wijde rok met petticoat.

Traditiegetrouw volgen de modeketens de trend op de voet. H&M staat al jaren bekend om zijn flitsende feestcollectie. Voor weinig geld kun je scoren op een feest. En je weet zeker dat het modieus is en heel wat beter dan die glimmende taftzijden jurken die van elke vrouw een goedkope bonbon maken. Om maar niet te spreken van alle lollige strikjes, slechtzittende smokings en foute cummerbunds die van mannen een Tommy Cooper-look-alike maken.

Wie het echt niet meer weet, kiest gewoon voor simpel zwart met een paar mooie schoenen, parels en desnoods een stola. Wie niet bang uitgevallen is, kan zich uitleven met nauwsluitende jurken, zwierige rokken, haltertopjes, lurextruitjes, slangenprints, leer, suède, nepbont en heel veel goud.

En mannen? Zij hebben het voordeel dat een mooi kostuum altijd goed is, zeker met een knisperend wit hemd en een mooie das of een wat uitbundiger gekleurd overhemd. Feest- en dagkleding lopen door elkaar heen en dat maakt het uiteindelijk alleen maar makkelijker. Je bent nooit over- of underdressed. En mocht je op het laatste moment besluiten toch thuis in een hele dikke trui op de bank de jaarwisseling af te wachten, dan heb je al vast iets in de kast hangen voor het voorjaar.

    • Jetty Ferwerda